Mardin Gezi Rehberi


Mardin Gezi Rehberi



Mardin son dönemlerde oldukça popüler bir nokta. Yerel gezginlerimiz döviz kurlarının artması nedeniyle yurtiçi gezi rotalarına yönelimini arttırdı. Buna ben de dahilim. Bu sebeple ve sosyal medyanın da gücüyle Kars, Urfa ve Mardin gibi illerimiz popülerliğini arttırarak devam ediyor.

Mezopotamya'nın incisi , dillerin ve dinlerin başkenti olan Mardin'e ben Nisan ayı gibi gittim. Gitmeden önce filmlerden , fotoğraflardan ve yazılardan gördüğüm kadarıyla kafamda bir Mardin resmi vardı. Gerçekten de anlatılanlar gibi büyüleyici , farklı bir dünyaya giriliyor.




Mardin Gezi Rehberi


Yazımızın konusu gezi ! Doya doya gezmek için minimum 2 gün ayırmalısınız. Bunun 1 günü Mardin çevre turu , 2. günü ise Mardin şehir içi turu olarak ayrılmalı. Sokakların büyüsü , mezelerin lezzeti ve taş işçiliğinin en iyi örneklerini göreceğimiz bu güzel turda Mardin'i doya doya gezeceğiz.

İlgili Yazılar

Mardin Yeme İçme Rehberi
Mardin Konaklama Önerisi ve Oteller
Şahmaran Nedir ve Hikayesi


1.Gün : Mardin Çevre Turu



Deyrulzafaran Manastırı


Mardin gezi rehberi


Mardin Çevre Turu'nun ilk ayağı Deyrüzzaferân  Manastırı olmalı. Mardin'in 3 km doğusunda, 5. yüzyılda yapılan bir Süryani manastırı ve Süryanilerin önemli merkezlerinden biridir. Uzun yıllar merkez patrikliği buradan yürütülmüştür.

Öğlen saatlerinde kapalı ona göre saati ayarlayınız. 20-30dk bir zaman dilimi ile geziniz tamamlanıyor. İçeride 4 farklı yere girip rehber arkadaş geçmişini ve felsefesini kısaca anlatacak. Giriş ücreti tam 8tl , öğrenci 4tl. Dışarıda yer alan kafeteryada hurmalı kurabiye ve özel çayı içmeyi unutmayın !


Dara Antik Kent


mardin gezi rehberi
Mezarlık


Deyrulzafaran gezisi tamamlandıktan sonra yolumuza devam ediyoruz. Mezepotamya Ovası'nın düzlüğüne kendimizi bırakacak ve tarihi çok çok eskilere dayanan Dara Antik Kenti ziyaret ediyoruz. Burası gezimizin en uzun ve önemli duraklarından birisi.

Tarihte, Yukarı Mezopotamya'nın en önemli yerleşim yerlerinden birisi olan Dara, İmparator Anastasius'un (491-518) girişimleriyle 505 yılında, Doğu Roma İmparatorluğunun doğu sınırını Sasanilere karşı korumak için garnizon kenti olarak kurulmuş.

dara antik kent
Su Deposu - Dara

dara antik kent
Dara Harita


Taş Ocağı ve Mezarlıklar , Su Deposu , Su Sarnıçları görülmesi gereken alanlar olup tarihte ilk Su Deposu izleri burada gözükmektedir. Mezarlıklar da ise 3bin kişiye ait iskelet bulunmakta olup halen kazı çalışmaları devam etmekte. Özellikle Büyük Galeri Mezar çok iyi bir deneyim.


Beyaz Su


mardin gezi rehberi


Dara sonrası Nusaybin ilçesi üzerinden cennet gibi bir ortamda olan Beyaz Su tarafına geçmelisiniz. Burayı halen turistler çok bilmemekte. Ben gerçekten çok beğendim bu bölge için çok değerli. Bir çok bölgenin su kaynağı bu pınardan sağlanıyor. Uğramadan geçmeyin. Sağlı sollu bir çok işletme var gözünüze kestirdiğiniz mekana girin.

Bir çok mekanda Alabalık , kebap çeşitleri ve semaver çay mevcut. Ben alabalık tercih ettim gayet iyiydi. Beyaz Su dinlenmek ve bir şeyler atıştırmak için ideal.


Midyat


Bu fotoğraf başka bir siteden alınmıştır


Dinlendikten sonra Midyat ilçesine kısa bir mesafe sonrası varıyor ve biraz çarşıda geziyoruz. Özellikle Dostlar Haşlama'da kuzu haşlama yemelisiniz et kalitesi çok iyi ve lezzetli. Açlık durumuna göre Cihan Lokantası'na gidip farklı lezzetler denenebilir. Oradan Midyat Konuk Evi'ne giderek tarihi binayı görüp tamamlayabilirsiniz. Biraz geç varmamız dolayısıyla çok da Midyat'da yapacak bir şey bulamadık açıkçası.


Mor Gabriel Manastırı (Midyat)


Mor Gabriel Manastırı
Bu fotoğraf başka bir siteden alıntıdır

Dünya'nın en büyük ve eski manastırlardan birisi olan Mor Gabriel Manastırı uğranmadan geçilmemeli. Ben maalesef saati tam olarak ayarlayamadığım için geç kaldık ve giremedik. Siz lütfen çok geç kalmadan gelin.

Midyat ilçesinin 23 km güneydoğusunda bulunmaktadır. Manastır, Süryani Kadim Cemaatinin ünlü ve büyük yapıtlarından biridir. Meşe ağaçları ile kaplı yüksekçe bir tepede yapılmıştır. Manastırın temelleri Savurlu Mor Smuel ile Kartminli Mor Şemun tarafından 397 yılında atılmış ve yapı kısa sürede tamamlanmıştır.

2.Gün  : Mardin Şehir Turu


Sabancı Kent Müzesi


mardin gezi


En iyi müzelerden biri Sabancı ailesinin restore ettirdiği ve katkı verdiği Sabancı Müzesi. Burası etnoğrafik olarak kısacası; toplumların kültür unsurlarını tümüyle ele alan çalışmaların ve anlatımların yer aldığı bir müze.

Müzenin alt katı ise Dilek Sabancı Sanat Galerisi isimli yerel sanatçıların sergileri , fotoğraf sergileri gibi sürekli değişen çalışmaların yer aldığı bir kat.Müze geneli giriş 2tl. 20dk ortalama gezi süresi.


Artuklu Üniversitesi Sosyal Tesisi ve Uygulama Oteli


mardin gezi rehberi


En iyi mimariye sahip binalardan birisi olan ve terasında iyi fotoğraflar çekebileceğiniz bir nokta Artuklu Üniversitesi Sosyal Tesisi. Oturup bir şeyler içmek ve manzaraya dalmak için önerilir. Oldukça kalabalık olabiliyor. Kapak fotoğrafını ben buradan çektim :)


Mardin Sokakları


mardin gezi rehberi


Artık yavaş yavaş sokaklarda kaybolmaya başlamalısınız. Merdiven çıkmaya hazır olun. Çöpçü eşekler , abbaralar , sanat evleri hep sokaklarda kaybolarak bulabileceğiz detaylar. Çarşının ortasına kadar kaybolarak geliyor daha sonra bakırcılar çarşısına girerek ulu cami'ye doğru yol alıyoruz.

Mardin Sokakları bir başka :) Bol bol yürüyün


Ulu Cami


mardin gezi rehberi


Hemen hemen her ilde Ulu Cami isminde bir cami bulunmakta fakat Mardin'de yer alan bambaşka. Şehir merkezinde, kale eteklerindeki Zinciriye Medresesi'nin alt tarafında, adını verdiği mahallede yer alıyor. İlk inşası bilinmemekle birlikte 1176 tarihi kayıtlarda geçiyor. Mimari olarak görülmesi gereken önemli nokta.


Bakırcılar Çarşısı ve Şahmaran


mardin gezi


Ulu Cami'ye yakın konumda olan bakırcılarda alışveriş yapmayı unutmayın. Ustaların bakırı işleme anını , desenlerin anlamı ve sohbete doyamadım.

Şahmaran ise Mezopotamya bölgesinde her evde yer alan bir simge bir masal bir hikaye. Bu masalı merak ediyorsanız Şahmaran Nedir ve Hikayesi isimli yazıma göz atınız. Özellikle Şahmaran ustaları Revaklı Çarşı'da bulunuyor bilginize :)


Mardin Müzesi


mardin gezi


Çok yorulduk ve siz de çok yorulacaksınız biliyorum :) Fakat dayanın. İster biraz mardin kebabı yiyerek soluklanın çünkü davam ederek Mardin Müzesi'ne gidiyoruz. Burası 30-35dk bir süre alacak. Manzara çok güzel. Genellikle müzik çalınıyor.

Farklı farklı temada hazırlanmış salonları geziyorsunuz. Çok çok iyi olmasa da girilmesi şart. Giriş 5tl.


Kasımiye Medresesi


Kasımiye Medresesi
Bu fotoğraf başka bir siteden alıntıdır


Buraya da zamanı tam ayarlayamadığımız ve geç kaldığımız için gidemediğimiz bir nokta oldu. Fakat üzülmek yerine tekrar Mardin'e gitmemize bahane arıyorduk belki Kasımiye Medresesi bize bu bahaneyi verir ve tekrar gideriz :) Siz gitmeden dönmeyin. Size tavsiyem güneşi batırmak için gidiniz. Toplu taşıma var ama yürüme mesafesi olabilir dikkat.



Mardin Gezi Rehberi aklımda kalanlar ve iz bırakanlar ile şimdilik bu kadar. Mardin'de hiç bir şey yapmadan manzaraya karşı çay bile içilse zaman akıp gidiyor. İyi geziler dilerim. Son olarak çektiğim Mardin Sinematik Vlog videosunu bırakıyorum :) Abone olmayı unutmayın.




Takipte Kal

Instagram : https://www.instagram.com/serkanince_
Youtube : https://www.youtube.com/serkanince

Yorumlar