Ekşi Maya Besleme
Evde ekşi maya ekmek yapmaya karar verenlerin ilk çalışması gereken konu başlıklarından birisi ekşi maya besleme geliyor. Ekşi maya yaşayan bakteriler bütünü. Sürekli beslemek ilgi göstermek gerekiyor. Evde ekmek yapmanın en zahmetli taraflarından birisi de diyebiliriz belki.
Kısa kısa özetleyerek maya nasıl beslenmeli onları yazdım. Besleme aralıklarına dikkat etmenizi öneririm. Belli periyotlarda mutlaka besleyin. Ekmek de kullanmadan önce iyi kabarma için mayanın mutlaka en az 2 besleme yapmış olmanız gerekmekte. Beslemeye geçmeden önce maya ilgili bir kaç terime de aşağıda kısaca değindim.
Olgun Ekşi Maya
Buzdolabında saklanan yakın zamanda beslenmemiş en az 3-4 geçmiş ekşi mayaya, olgun ekşi maya diyoruz.
Aktif Ekşi Maya
Yakın zamanda beslenmiş (1-2 gün) ekmeğin içine katılması hazır olan mayaya, aktif ekşi maya diyoruz
Ekşi Maya Besleme Ölçüleri
Burada ben 2 farklı besleme metodu kullanıyorum. Özellikle dikkat edilmesi gereken nokta unun organik olması ve suyun kaynak suyu olması. Evinizde eğer çeşme suyu filtre sistemi varsa onu kullanmanız içerisindeki farklı mineraller bakımından çok daha iyi olacaktır.
1:0.5:0.5 Besleme
- 100 gr olgun ekşi Maya
- 50 gr tam buğday un
- 50 gr su
1:1:1 Besleme
- 100 gr olgun ekşi Maya
- 100 gr tam buğday un
- 100 gr su
Ekşi Maya Ölürse Ne Yapmalı
Ekşi Maya kolay kolay ölmez ama eğer sakladığınız kabın kapağını açtığınızda çok keskin bir koku geliyor ve siyah bulanık bir su içerisinde yüzüyorsa evet ölmüştür.
Bu aşamaya gelmeden 1 önceki aşamada yakalarsanız kurtarmanız mümkündür. Bir önceki aşama dediğim henüz siyah bir su olmadığı grileştiği noktada şu adımlarla kurtarabilirsiniz.
- Ekşi Maya üzerinde biriken sıvıyı ve ince tabakayı sıyırıp çöpe atın
- Yeni temiz bir kavanoza aktarın
- 3 gün boyunca hergün besleyin. Beslerken suyunu 10-20 gr az koyabilirsiniz.
- Maya özünü buldukça tekrar periyodik beslemeye beçebilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yazıya yorum yap :