Endüstriyel Pasta ve Ardındaki Gerçek


bilinçli tüketici


Merhaba dostlar. Bilinçli Tüketici olarak bazı alışkanlıklarımızı sorgulamaya yönelik Instagram üzerinden ara ara hikaye paylaşımı yapıyorum. Geçenlerde de "Pastanelerden Aldığınız Pasta ile Aslında Ne Yiyorsunuz" başlığı ile gıda farkındalığı yaratmaya çalıştım.

Paylaşım çok beğenildiği için blog adresime yazı olarak da yazmak istedim.




Endüstriyel Pasta ve Ardındaki Gerçek


Dostlar marka vermeye gerek yok herhangi bir endüstriyel ve zincir pastaneden aldığınız süslü , güzel gözüken bir pastanın aslında önünüze gelene kadar bir çok zararlı işlemden geçtiğini ve bunların neler olduğunu paylaşmak istiyorum.



Pasta Katkı Maddesi

pasta katkı maddesi


Pasta Kekinin o güzel , muntazam görüntüsü veren bu katkı maddeleri. Kendisi emülgatör ve stabilazator gibi bileşenler içeriyor. Endüstriyel pasta keklerinin olmazsa olmazı.


Glikoz Şurubu

pasta glikoz


Peki yerken o tatlı mı tatlı , güzel soslar neyle hazırlanıyor ? Elbette şeker değil. Glikoz olarak adlandırdığımız yapay tatlandırıcılar. Bence Zehir !


Krem Şanti


pasta krem şanti


Normal şartlarda butik bir tatlıcıda yediğiniz pastada pastacılık kreması olarak geçen süt, krema , vanilya gibi maddelerle lezzetli bir krema bulunur. Endüstriyel fırınlarda ise bol katkı maddeli , yapay aromalı , köpüğe benzeyen Krem Şanti olur.


Jöle


pasta sıca kjöle


Hani özellikle meyveli pastalarda , meyvenin üzerine bir doku olur ya işte o sıcak jöle arkadaşlar. Kendisi meyvelerin kuruması ve bozulmasını önlemek için ekleniyor. Jöle veya Jel olarak geçen bu madde yoğun jelatin kullanılarak elde ediliyor. Bu jelatin bitkisel , hayvansal veyahut başka türlü çeşitte olabilir.


Taze Meyve ?


Endüstriyel Pasta ve Ardındaki Gerçek


Peki pasta üzerinde bulunan taze meyveler gerçekten taze mi ? Bir pastacının itiraflarına göre alınan meyveler bozulmaması için yıkanmıyor , hemen şoklanıyor ve kullanılacağı zaman çıkarılıyormuş. Bildiğiniz üzere meyve ve sebzeler yıkandıktan sonra kendilerini salar.


Aroma ve Esanslar


pasta aromaları


Pamuk şeker aromasından muz aromasına , mürdüm eriği aromasından tutti furitti aromasına kadar geniş bir yelpazede seçenek var. Pastacılık sektöründe yer alan dolguların içerisine , meyveli tatlılara gerçekten çok az meyve koyularak yoğun aroma ekleniyor.

Her şeyin aroması mevcut arkadaşlar. Alırken gerçekten meyve olup olmadığını sorgulayın. Özellikle dondurmalarda. Bilinçli Tüketici olmak için boğazınızdan geçen her şeyi sorgulamalısınız.


Biskin Yağı


Biskin Yağı


Bu yağ çeşidi pastalarda değil fakat pastanelerin tuzlu ve tatlı kurabiye çeşitlerinde sıkça kullandığı margarinden hallice olan bitkisel bir yağ. Tadını kolay kolay ayırt edemeyeceğiniz kurabiyelere lezzet katan fakat o lezzetin arka planı oldukça zararlı olan bir yağ çeşidi Biskin.


Peki Çözüm ?


Son dönemlerde özellikle büyük şehirlerde butik tatlıcı ve pastane sektöründe gelişme var. Buraların özelliği az sayıda , nitelikli malzemeler(?) ile talebe yönelik üretim yapmaya dayanıyor. Ben Ankara'da pasta ve benzer tatlılar alacağım zaman hep butik üreticileri tercih ediyorum. En olmadı evde kendim yapıyorum :)




Not : Yazı genel pastacılık sektörünü durumunu özetler nitelikte olup hiç bir markaya yönelik yazılmamıştır. Genelleme içermemekte olup çoğunluk böyledir. Gıda gerçekleri devam edecektir.


Yorumlar