Hamburger Ekmeği Neden Çatlar

Hamburger Ekmeği
Photo : https://unsplash.com/photos/Z2DFcJ1UXXQ


İlk kez bir Hamburger Ekmeği tarifi uyguluyorsanız büyük bir olasılıkla yaşayacağınız 3 problem var. Ekmekte çatlama,kuruma veya sert olma problemi. Bu durumu nasıl aşabileceğiniz hakkında bir kaç noktaya değineceğim.

Aslında bu 3 problem birbiriyle hemen hemen aynı sebeplerden ötürü olacak. Yani isimlendirmeler farklı sebebi aynı. İnternette yer alan 465.000 farklı hamburger ekmeği tarifine ek olarak bir tane de ben paylaşmayacağım. Geliştirmeye yönelik deneyim notlarımı aktaracağım.


Hamburger Ekmeği Neden Çatlar ?

Mayalama Süresi

Mayalama süresi ve hamurun yumuşaklığı burada en önemli etkenler. Mayalama süresi soğuk veya sıcak mayalandırma olarak ikiye ayrılır. Her ikisini uygulayabilirsiniz. Burada dikkat edilecek nokta Hamburger ekmeğini şekillendirdikten sonra üstünü sertçe ezmek ve şekil verdikten sonra en az 1.5 saat mayalamak. 

Bu noktada iyi mayalanmayan ekmek fırına girdiğinde çatlama yapacak, bu sebeple içi kızararak kurumasına sebep olacak ve yine bu sebeple o bulutsu doku yok olacak. 

Hamurun Dokusu

Özellikle yumuşak dokulu hamurla uğraşmak deneyim ve sabır istiyor. Evinizde stant mikser bulunmuyorsa el ile yoğurmak her yiğidin harcı değil.

Burada altın kural şu. İlk yoğurmaya başladığınız hamurda glüten ağı henüz oluşmadığı için siz ne kadar un eklerseniz o hamur yer. Un eklemeyi başladınız mı durduramazsınız. Yani tariflerde yer alan unu asla geçmeyeceksiniz. Hamuru bir noktada bırakıp, bezi örtüp 1 saat dinlendirmeye bıraktıktan sonra glüten ağı oluşacak ve bu sayede o yumuşak hamurla çalışabilirsiniz.

Stant Mikser olanlar uzun yoğurma süresiyle bunu tabii kolayca aşabiliyor.

Son Olarak

Fırında pişirirken fırının içerisi nemli bir ortamı sağlaması gerekiyor. Bunun için kaynar suyu bir kap yardımıyla fırın içerisine yerleştirebilir veya ekmeklerin üstüne sprey ile su sıkabilirsiniz.

Yorumlar