Coğrafi İşaretlerin Önemi
Yeme içme konusunda hassasiyetlerim vardır.Mesela Zeytinyağının en iyisini araştırıp gerçekten ege yöresinde mi üretilmiş , aile tarafından mı üretiliyor , organik tarım mı ve erken hasat mı gibi kıstaslara soktuktan sonra ancak evime zeytinyağı alabiliyorum.Çünkü biliyorum ki bir çok ürün sahte ve kalitesiz olarak heryerde. Bu yazımda Coğrafi İşaretlerin Önemi ni anlatıyor olacağım.
Türkiye'de yılda 12 ton İspir fasulyesi adıyla satış yapıldığını fakat bu ürünlerin gerçeği yansıtmadığını ve bunun gibi coğrafi marka değeri olan bir çok ürünün yılda tonlarca sahte olarak satıldığını biliyor muydunuz ? Bilmiyordunuz çünkü kimse bu konuya dikkat etmiyor.
Tescilli Coğrafi İşaretler
Türkiye'de coğrafi ürünlere Türk Patent Enstitüsü tarafından Coğrafi Ürün Tescili (Geographical Indications) veriliyor.Bu tescil ile birlikte söz konusu ürün bir dizi sınırlamalar,kurallar dahilinde üretilip satılabiliyor.
Örnek olarak Malatya Kayısısı sadece Malatya ili ve ilçe sınırları içerisinde üretilmesi gerekiyor. Diğer örnek Adana Kebabı. Adana ilinde ve belirtilen özelliklere bağlı kalınarak tüm illerde üretilebilir. Fakat gittiniz Ankara'da bir mekanda Adana Kebabı yediniz ve beğenmediniz.Adana Kebabı bir marka ve marka değerini zedelemiş olduklarından bu durumu şikayet edebilirsiniz.
Coğrafi işaret menşe ve mahreç işareti olarak ikiye ayrılır.İşlemlerinin tamamı belirli coğrafi alanda gerçekleşmek zorundaysa menşe, işlemlerinden en az biri belirli coğrafi alanda gerçekleşiyorsa mahreç işareti deniyor. Belgede , odaların belirlediği bir logo yer alıyor ise satılan fasülye,fındık vb ürünlerde bu logo kullanılması ürünün orjinal olduğunu gösteriyor.
Edirne Tava Ciğeri ve Adana Kebabı tarzı ürünler için. Belli standartlarda üretilmesi zorunlu olduğu,belli niteliklerin taşıması gerektiği eğer taşımıyorsa yasal işlemlere tabii tutulacağı ürünler.Mesela aşağıda rakı için gerekli üretim akışı belgede belirlenmiştir.
Sahte Yöresel Ürünlere Karşı Durmalıyız
Özellikle büyük şehirlerde , 81 ilimize ait yöresel ürünler bulmak mümkün. Bu güzel bir şey gibi dursa da büyük bir sahtecilik dönüyor. Özellikle TPE'ye kaydedilmiş coğrafi ürünleri marketlerden alırken veya dışarıda yerken dikkat edin.Çünkü gerçekten asıl ürünü üreten üreticiler kazanamıyor sahtekar insalar para kazanmış oluyor.
Detaylı liste burada tüm nitelikler ve kurallar mevcut. Aşağıda en çok oyun dönen benim gözlemlediğim yöresel ürünleri yazıyorum.
Afyon Pastırması , Afyon Sucuğu,Antep Baklavası,Ayvalık Zeytinyağı,Edirne Tava Ciğeri,Ezine Peyniri,Çorum Leblebisi,Şanlıurfa Çiğ Köftesi
Bonus Bilgi
Ülkemizde Coğrafi İşaret koruması altında olan ürünlerimizden Giresun fındığı, Malatya kayısısı, Ege Sultani kuru üzümü, Ege inciri ve Antep fıstığı 2,5 milyar dolara ulaşan ihracatları ile tarımsal ihracat gelirimizin yaklaşık %60’ını oluşturmaktadır.Bu konunun ne kadar önem arz ettiği ortadadır.
Son olarak bir şey belirtmek isterim. Bu tarz hareketler çok güzel fakat sadece etiketi verip denetim olmazsa , kalite yönergeleri olmazsa verilen etiketin bir anlamı kalmaz ! Firmaları kayırmak için kullanılmanın önüne geçip etiketi ürüne basmaya hak kazanan üreticileri sürekli bir denetim halinde tutmak çok önemli. Bu konu hakkında Mehmet Yalçın bir yazı kaleme almış. Kesinlikle okunmalı : Coğrafi İşaret Topallıyor
Kaynaklar
http://pazarlama.org.tr/dergi/yonetim/icerik/makaleler/18-published.pdf
http://www.tpe.gov.tr/TurkPatentEnstitusu/commonContent/CAbout
http://www.ispirim.org/Hbr-12389-Artik-Sahte-Ispir-Fasulyesi-Satilamayacak.html
Lviv e gidip te Antalya restauranta ugramadan olmaz cunku orda insanlara cok yardimci oluyorlar gezilecek yerler konusunda Onur Bey cok yardimci oldu lviv e giderseniz Onur Bey'i bulun birde sac kavurma yogurt ve kahvalti yi size siddetle tavsiye ediyorum
YanıtlaSil