Firebird Türkçe Karakter Sorunu Giderme


firebird turkce karakter sorunu


Firebird veritabanında verileri görüntülerken türkçe karakter sorunu yaşayabilirsiniz.Bu sorunu gidermek ve sorunsuz görüntülemek için aşağıdaki adımları uygulamanız yeterli olacaktır.

Öncelikle Firebird veritabanında yapacağımız görüntüleme ve  diğer veritabanı işlemleri için IBExpert uygulamasını kullanacağız (indirmek için link). Gerekli kurulumları yaptıktan sonra ;


  • IBEExpert uygulamasında  Options > Environment > Prefences menü adımlarını takip ediyor ve Default Character Set alanını WIN1254 yapıyoruz.Ekran görüntüsü aşağıda.

firebird turkce karakter sorunu

  • Üstte genel olarak program ayarını değiştirdik.Şimdi görüntüleyeceğimiz database için gerekli ayarları yapalım.IBExpert uygulamasından sol üstte yer alan Register Database butonuna tıklıyoruz ve bağlanılacak database ayarlarını yapıyoruz.
  • Bağlanılacak veritabanı uzantısı "Firebird .fdb" veya "Interbase .gdb" uzantılı olmalı.
  • Tüm bunlar tamam ise bağlantı detaylarını aşağıdaki gibi ayarlıyoruz.

firebird turkce karakter sorunu


  • İşte sonuç , türkçe karakterler de sıkıntı yok.

firebird turkce karakter sorunu


Not : Veritabanı dosyası türkçe karakter olarak kodlandığından dolayı görüntülemede çok sıkıntı yaşamadık.Eğer .fdb dosyası WIN1254 ile kodlanmamış olsaydı o zaman tüm veritabanı dosyasını gbak komutu ile fix yapmamız gerekecekti.Buna başka bir yazımda değineceğim.


Diğer Firebird Veirtabanı İşlemleri için linke tıklayınız.

Yorumlar