Helal Gıda Sertifikası Hakkında
Son dönemlerde eminim duymuşsunuzdur Helâl Gıda Sertifikası'nı.Dinin nasıl piyasalaştırıldığını ve insanların göz göre göre bunlara nasıl kandığını görüyoruz.Helal ürünler adı altında satılanlar helal ama diğerleri helal değilmi.Ya da helal gofret nasıl oluyor? Helal bisküvi?
Daha vahim olan bir durum ise Helâl Gıda diye sunulan çeşitli ürünlerin ne kadar Helâl olduğu ? Bu tamamen insanların dini duygularını sömürerek belli markaların satışını arttırmaktan başka bir şey değil.Bu dediğimi de işkembeden sallamıyorum,işte gıda güvenliğini savunan bir siteden kaynak
Helâl Gıda Sertifakası altında satılan ürünlerin güvensizliği
TSE Başkanı; “Hayvanın yediği yem, insan sağlığına zarar verecek bir yemse, helâl belgesi düzenlemiyoruz” demiş. Sabancı Üniversitesi’nden Prof. Dr. Selim Çetiner ise GDO taraftarı grupta yer almasına rağmen TSE Başkanı’nın iddiasını; “Biyogüvenlik Kurulu’nun GDO onaylarına katılmam mümkün değil. Piyasadan aldığımız 51 yemden 50'si GDO'lu çıktı!" cümlesiyle çürütüyor.
Acaba piyasadaki helâl sertifikası alan veya almayan tavukların tümüne östrojen hormonu verilmiş ‘genetik tavuk’ türleri olduğunu, bu nedenle de tüketen erkeklerde cinsiyet sorununa neden olduklarını, kan dâhil hayvansal atıklar ile GDO’lu soya ve mısırla beslendiklerini TSE Başkanı bilmiyor mu?
Her iki durumda da ‘güven’ yara alır, doğru ile yanlış karışır. Bu da, ‘zulme’ neden olur. Dahası, TSE’nin helâl sertifikadaki ‘iş ortağı’ olan Diyanet de büyük zarar görür.
Yukarıda okuduğunuz satırları ben yazmadım,helal gıda kavramına tamamen inanan,kaliteli gıda satılması için mücadele eden bir oluşumun kendi satırları.Bu Helâl gıda sertifakası tabiki sadece Türkiye'ye özgü değil.Kocaman bir küresel pazardan söz ediyoruz.Bu pazarı(parayı) elinde tutmak isteyen güçlerlerden söz ediyoruz.
Konu hakkında bir başka yazı ise SolHaber tarafından yazılmış.Daha çok,helal gıda sertifakasının,küresel ve ticari boyutu üzerinde durulan bu yazıdan önemli bölümler paylaşıyorum.
Helal gıda pazarı giderek genişliyor
Özellikle Ortadoğu ülkelerine açılmak isteyen sermayenin 'helal gıda sertifikası' almaya yönelik ilgisi ise dinin piyasalaştırılmasına iyi bir örnek oluşturuyor.Yaklaşık 850 milyar dolara ulaşan ticaret potansiyeli ile alternatif pazar arayışındaki sermayenin yeni gözdesi olan "helal gıda pazarı" giderek genişliyor.
Geç kalan Türk sermayesinin sertifikasyon tartışması
Bugün Suudi Arabistan, Irak, İran, Malezya gibi birçok Arap ve İslam ülkesine ihracat yapmak isteyen pek çok Avrupa ülkesi de Malezya veya Türkiye'deki sertifikasyon şirketlerinden aldıkları İslami usullere uygunluk sertifikası ile bölgeye ihracat yapıyor.
Sertifikasyon sürecinin yolunda gitmesi durumunda, lojistik ve dini avantajlardan dolayı Türk firmaları için 5 milyar dolarlık bir pazar beklentisi söz konusu.
Ancak Amerikan ve Malezya sermayesinin ağırlıklı olduğu helal gıda pazarına giriş konusunda Türk sermayesi geç kalmış durumda.
Dinin piyasalaştırılmasına somut bir örnek: Helal Gıda
2004 yılında helal standardını ilk belirleyen ülkelerden biri olan Malezya'nın standartı uygulamaya başlamasıyla yol alan helal gıda süreci giderek önemli bir piyasa alanı haline gelmekte. Malezya'yı başta Fransa ve Amerika olmak üzere Kanada, Yeni Zelanda, Belçika ve Almanya gibi Müslüman nüfusun ağırlıkta yaşadığı Batı ülkeleri izledi. Metaların İslami kurallara göre hazırlanıp hazırlanmadığı anlamına gelen Helal Standardı uluslararası piyasadaki yerini almıştır.
Piyasa büyüdükçe, ürünler ve rakipler çoğaldıkça daha da artacak olan kâr hırsı ve bunun karşısında dini gerekçelerle savunulan “helal gıda” kapitalizmin önemli bir bileşeni olarak piyasadaki yerini alıyor.
NOT : Bu yazı 22.06.2012 tarihinde yazılmıştır.Daha etkili olması ve kaynakların çoğaltılması nedeniyle yazı güncellenmiştir.Bu yazıda,Helal Gıda'nın gereksiz veya saçma olduğunu değil bu işin küresel bir pazara dönüşüp sadece para kaygısı güdülmesinden duyduğum rahatsızlığı ifade etmektir.Bunu tekrar belirtir,iyi günler dilerim.
-Yazıya ek olarak aşağıda vereceğim kaynakları okuyarak daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
http://ahmetdursun374.blogcu.com/helal-gida-kup-sekere-boy-abdesti-aldirmak/2814216
http://www.gidahareketi.org/%E2%80%98hel%C3%A2l-Sertifikasi-Fikihtaki-Hel%C3%A2lle-Ortusmuyor%E2%80%99mus-572-yazisi.aspx
http://www.gidahareketi.org/Helal-Gida-%281-2%29-585-yazisi.aspx
http://haber.sol.org.tr/ekonomi/dinin-piyasalastirilmasina-somut-bir-ornek-helal-gida-haberi-55347
Dinin piyasallaşması tabirine katılmıyorum,müslümanlar helal olanı yemek ve dinin emrettiği şekilde yaşamak istiyorlar.Bu yüzden yediklerine,içtiklerine dikkat etmek istiyorlar.Zaten piyasa yabancıların elinde bu şekilde hem onlar biraz kendilerine çeki düzen verirler hem ismlami yaşayış daha yaygınlaşır.
YanıtlaSil