Madrid Gezi & Yemek Rehberi




Madrid’in en güzel yanı Barcelona’ya dönüşüdür — Bir İstanbullu


Bir Ankaralı olarak yıllarca Ankara’ya getirilen sığ bakış açısı Madrid içinde geçerli olduğunu gözlemlemek mümkün. Sırf deniz yok diye bir şehri sevip sevmeme kararı alabilen deniz fanatikleri tarafından çokça hor görüldü bu şehirler/şehirlerimiz. Deniz Fanatiği olmayanlar için(!) İspanya Madrid Gezi Rehberi başlıyor.


Unutursak kalbimiz kurusun :

Madrid yerine Mardin’e yanlışlıkla gidenler




Müze ve Meydanlar Şehri : Madrid



3 milyondan fazla nüfusa sahip olan başkent Madrid, ülkenin coğrafi olarak tam merkezinde, otoyolların ve demiryollarının kesiştiği bir konumda. Denizden tam 660m yüksekte olmasından dolayı kışları soğuk, yazları ise çok sıcak geçen Madrid’de geziye en uygun zamanı tahmin edilen şekilde ilkbahar ve sonbahar olacaktır.

Uluslararası üne sahip galeri ve müzeler, kraliyet sarayı, görkemli meydanlar ve İspanya tarihinin sergilendiği bu şehir beklentimi karşılayan bir deneyim sunuyor.


Plaza ismi İspanyolcadan gelir. Bizdeki anlamının tersine Meydan anlamına gelir.


Havalimanından Şehre Ulaşım

Metro bileti ve biniş alanları


Barajas Havalimanı dört terminalli büyük ve oldukça işlek bir havalimanı. Gelişmiş metro ağı sayesinde havalimanından şehre yani merkez sayılan SOL meydanına metro ile rahat bir şekilde ulaşılabiliyor.

Uçaktan indikten sonra tabelalardan METRO yazısını takip etmek yeterli. Yaklaşık 15 dakikalık bir yürüyüş sonunda aşağıda göreceğiniz bilet otomatlarına ulaşacaksınız.



Otomatlardan kredi kartı ile bilet satın almak oldukça kolay. 10 Journey ticket en mantıklı olanı. 10 basım hakkınız var ve Havalimanı extra charge bedeli de dahil olarak ödeme yapılıyor.


İlk Durak : Plaza Mayor



Madrid’in kalbindeki Plaza Mayor meydanına hoş geldiniz! İspanya’nın başkentinde III. Felipe döneminde inşa edilen bu büyük meydan, Madrid’in diğer ünlü meydanı Puerta del Sol’den sadece birkaç sokak ötede. Dikdörtgen şeklinde ve 129 m × 94 m boyutlarıyla, Plaza Mayor üç katlı yapılarla çevrili. Bu yapıların 237 balkonu, meydana eşsiz bir atmosfer katıyor.

Plaza Mayor, tarih boyunca çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmış. Pazar yerinden boğa güreşlerine, futbol maçlarından halka açık idamlara kadar birçok farklı etkinlik burada gerçekleşmiştir. Özellikle İspanyol Engizisyonu döneminde halka açık yargılanmalar ve idamlar bu meydanda gerçekleşmiştir. Ayrıca, Madrid’in koruyucu azizi Aziz Isidro’ya adanmış kutlamalar da burada gerçekleşir.


Francisco Rizi tarafından yapılmış ve Plaza Mayor’un 1680 yılındaki halini gösteren bir resim


Bugün, Plaza Mayor Madrid’in en önemli turistik bölgelerinden biri haline gelerek binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Meydanın merkezinde ise 1616 yılında Giambologna ve Pietro Tacca tarafından tasarlanan III. Felipe’ye ait bir bronz atlı heykel bulunuyor.


Kalamar Sevenler İçin Cennette Bir Gün

La Campana Calamares


Bu şehrin kalamar sevdası beni benden aldı gerçekten. Tazecik, sıcacık (ağzınız yanacak) yumuşacık şekilde. Bira, kova kalamar ve sosa toplam 9 euro vermiştim. Bu kalamarları halen özlüyorum. Gittiğinizde mutlaka yiyorsunuz. Bu deneyim için en doğru adres ise La Campana..


Mercado de San Miguel

Leziz ürünler Turistik fiyatlara

Pazar, Madrid’e gelen her ziyaretçinin damak tadını memnun etmek için elegan bir deneyim sunuyor. Fiyatlar turistik olup, lezzetler tatmin edecektir.

Plaza Mayor’un hemen yanında yer alan El Mercado de San Miguel, özel mülkiyete sahip bir pazar. Dikkat çekici özelliği, 20. yüzyılın başlarına ait orijinal demir yapısını korunarak restore edilmiş olması. İki katlı ve 1200 metrekarelik bir alanı kaplayan bu pazar, yılda 10 milyonun üzerinde ziyaretçi ağırlayarak Madrid’in gastronomi tapınağı haline gelmiş.

Limonlu biraları ve bun ekmeğine tandır eti efsaneee

En iyi İber pastırmasından günlük olarak Galicia’dan gelen en taze deniz ürünlerine, Akdeniz pilavlarından Castilla, Asturias veya Bask Ülkesi’nin en özel peynirlerine kadar geniş bir ürün yelpazesine sahip. İspanya’nın dört bir yanından gelen birinci sınıf ürünler ve şaraplar burada bulabilir deneyebilirsiniz.


Almudena Cathedral



Madrid’in Habsburg bölgesinde bulunan Almudena Kadetrali, kısa ama karmaşık bir tarihe sahip. İnşaatına 1879'da başlanan katedral, başlangıçta Kraliçe Maria de la Mercedes için bir mezar tapınağı olarak planlandı. Ancak Papa Leo XIII’ün 1885'te Madrid-Alcalá başpiskoposluğunu kurmasıyla planlar değişti ve kilise bir katedrale dönüştü.

İnşaat süreci birçok zorlukla karşılaşılarak birkaç kez duraklıyor. 1911'de kripto bölümü açıldı ancak İspanya İç Savaşı nedeniyle çalışmalar durdu ve 1939'da sınırlı kaynaklarla yeniden başladı. Estetik tercihler değişti ve 1944'te yeni bir mimari çözüm için bir yarışma düzenlendi.

Gotik severler beri gelsin

Ve sonunda, 1993'te Papa II. Ioannes Paulus’un ziyareti sırasında katedral kutsanarak tamamlanıyor. Ayrıca katedralde, şehrin koruyucu azizlerinin heykellerini barındıran bir müze ve Kilise’nin yedi sakramentini anlatan bir sergi bulunuyor. Bu harika noktayı geziye mutlaka ekliyorsunuz.


Royale Palace of Madrid



Buraya özel bir ziyaret yapmanıza gerek yok, Almudena Kadetrali hemen yanında bulunuyor. Görüp ilerlemeniz yeterlidir benim gözümde.

Madrid Kraliyet Sarayı, İspanyol kraliyet ailesinin resmi ikametgahı olup şu anda sadece devlet törenleri için kullanılmaktadır. Saray, 135.000 m2 alan kaplıyor ve 3.418 odası bulunuyor. Avrupa’daki en büyük işlevsel kraliyet sarayıdır.

Saray, İspanyol devletine ait ve Başkanlık Bakanlığı’na bağlı olan Patrimonio Nacional tarafından yönetilmektedir. Madrid’in batısındaki Calle de Bailén (“Bailén Caddesi”) üzerinde, Manzanares Nehri’nin doğusunda, Ópera metro istasyonundan ulaşılabilir konumdadır. Felipe VI ve kraliyet ailesi, Kraliyet Sarayı’nda ikamet etmemekte; El Pardo’daki Zarzuela Sarayı’nı tercih etmektedirler.


Biraz Soluklan : TÖTO Ice Cream & Coffee Madrid

sTÖTO Ice Cream & Coffee Madrid

Taze esnaf dondurmasına hoşgeldiniz. Esnaf Dondurması ? derseniz, el ile doldurulan kaplar, az ve öz üretim, yapay ve tatlandırıcı kullanılmayan, yerel organik sütleri tercih ettikleri bir kahveci dondurmacı diyebilirim TÖTO için. Gurmelere hitap edebilecek bir dondurma diyebiliriz bu anlamda.


Yürürken spontane keşfettiğim bir mekan. Sipariş verdikten sonra woow dedirten bir dondurmaya sahip. Aslında ilginç bir dokusu ve tadı var. Daha önce yediklerime benzemiyor. Biraz töto tarzı diyeyim. Ne türk ne italyan. Yanında çift çekim double espresso ile deneyiminizi benim gibi zenginleştirmeyi atlamayın. Gördüğünüz ürünlere toplam 5.7 euro vermiştim.


Plaza de Espena



Madrid’in merkezinde bulunan Plaza de España, turistlerin ilgisini çeken büyük bir meydan. Miguel de Cervantes Saavedra’ya adanmış bir anıtı barındıran yapı, önemli gökdelenlerinin yanında yer alıyor.

2021'de 2,5 yıllık bir yenileme sürecinin ardından yeniden açılan Anıt, Cervantes’in heykeliyle çevrili bir gölet içerir ve Don Kişot’un evrensel temsiliyetini vurgular. Göz alıcı manzarası ve tarihi önemiyle, Madrid’in keşfedilmeye değerli noktalarından biri.


Yarım Gün Ayır : Prado Museum




Dünya’nın en önemli müzelerinden biri olan, 19 Kasım 1819'da Jean de Villanueva’nın yapmış olduğu yapıda hizmete giren Prado Müzesinde, Rönesans, barok, gotik, flaman, portre ve heykellerden oluşan 20.000 den fazla eser ziyaretçilerini bekliyor. Önden bilet almanız tavsiye olur.


Müze severler için yazının en güzel bölümünde geldik sanıyorum. Şehirdeki en efsanevi müze(lerden) olan Museo Del Prado yani Prado Müzesi harika saatler geçireceğiniz bir sanat kompleksi (bina veya müze denmez buraya taş olurum).

Yarım gün ayırın derken ciddiyim, sabah saatlerinde erken giderek mutlaka en boş vaktinde orada olun. Yoğun bir dönemde beklediğinizden de yoğun olacak. Oldukça büyük bir bina olduğu ve eser sayısı çok olduğu için 3–4 saatlik (sanat aşıkları için fazlası bile olabilir) gerekecek.



Dünyaca ünlü sanatçıların yine en ünlü eserlerini bulacaksınız. Hieronymus Bosch eserlerine ayrı bir parantez açıyorum. Bu harika tasvirleri yakından görmek benim için en güzel deneyimlerin başında geliyor. Kesin görmelisiniz denilen eserler internette mevcut. O derlemelere gitmeden bir göz atabilir, planlayabilirsiniz gezinizi.



Son olarak; çıkarken müzenin hediyelik eşyalar bölümüne mutlaka detaylı göz atın. Türkiye’de müzelerin hediyelik eşyaları ne kadar kötüyse burada o denli iyi. Para harcatma garantili ! (en iyisi hiç bakmayın .d)


CaixaForum Madrid

Prado müzesine yakın konumda, çıktıktan sonra gelebilirsiniz

Burası eski elektrik fabrikası. Caixa Banka Vakfı, burayı alarak 2008 yılında kültürel ve sanatsal bir noktaya dönüştürüyor. En ilginci ise duvarda yaşayan dev alan (evet canlı). 15.000 bitki 300 tür var. Otomatik bir sulama sistemi eklenmiş. Le Mur Vegetal sistemini Patrick Blanc tasarlamış.

Çok deneysel etkinlikler bina içerisinde planlı bir şekilde gerçekleştiriliyor. Ben zaman kısıtından dolayı gidemedim ama mutlaka CaixaForum Madrid sayfalarına bir göz atın derim.


Kahve Vakti : UMAMI Coffee Madrid

UMAMI Coffee Madrid



Eğer yazıyı takip ederek gezerseniz burası CaixaForum’a oldukça yakın. Müze ve CaixaForum sonrası yoruldunuz ve artık bir mola vakti.

Umami, nitelikli kahve demleyen ve sağlıklı atıştırmalar sunan standart bir kahveci. Ne eksik ne fazla. İspanya’ya özgü Cortado kahvesini sipariş ederek yanında bir hamurişi ile molanıza noktayı koyabilirsiniz.


1 Eurocu Tapas : 100 Montaditos



Pazar günleri tüm tapas ürünlerin 1 euro olduğu ünlü mekan burası. Eğer biraz acıktıysanız bir çok şubesi bulunan 100Montaditos şubelerinden birisine haritadan bakıp yola koyulun derim.

Lezzet olarak büyük beklentiye girilmemesini tavsiye ederim. Farklı çeşitleri uygun fiyata deneyimleyebilmek güzel olay. Oldukça kalabalık olabiliyor. Ben boş zamanda gidip siparişimi unutmaları ve 30 dakikadan fazla beklemem dışında memnun ayrıldım =)


Churro Aşkına : Chocolatería San Ginés



Burası esasen bir çikolata dükkanı. Churros ve sıcak çikolata ikilisini tatmak için için 1894 yılında kurulmuş olan Madrid’in en ünlü ve en eski işletmelerinden birisi, Chocolatería San Ginés yola çıkıyoruz.

Churros & Hot Chocolate

19.yy sonu kafe estetiğini barındıran dükkan Puerta del Sol’a yakınlığı ve yıl boyunca gece açık olması nedeniyle oldukça popüler. 2010'da, Shibuya bölgesindeki Tokyo’da bir San Ginés çikolata dükkanı açılarak, ürünler Japon zevklerine uygun hale getirilmiş.


Akşam Yemeği : Taberna El Sur



Çok yönlü bir bar diyeyim özetle. Aslında akşamlar takılmaya gidebileceğiniz, sohbet edebileceğiniz bir bar. Fakat yemekleri nam salmış durumda.

Ortam oldukça samimi ve sosyalleşmeye müsait

Özellikle paella, ahtapot gibi ana yemekler çok tercih ediliyor. Sangria eşliğinde Ahtapot ızgara denedim. Üzerindeki sosu çok beğenmedim ama ahtapot harikaydı. Yumuşacıktı ve pişirilmesi tam karardı. Sangrialar zaten enfes. Fiyatlar ortalama ve üstü diyebilirim. Yine gitmeden güncel menülere göz atabilirsiniz.

20 euro ahtapot,5 euro sangria gençler

Barmen arkadaşa da ayrı parantez açmam lazım. Çok iyi ilgilendi. Tabi masada değil de barda oturmama da buna etkendi. Önerilir.


Madrid Atocha Train Station

Muhteşem bonatik bahçesi

Atocha Tren İstasyonu, İspanya’nın ulusal demiryolu şirketi olan Renfe tarafından işletiliyor. Banliyö trenleri, bölgesel trenler, yüksek hızlı trenler ve uluslararası hatlara sahip.

iryo bir çok noktaya yht hattı sunuyor

Ben Seville gezim için burada bulundum fakat herhangi bir tren geziniz olmasa dahi Atocha tren istasyonu görülmeye değer. Çünkü istasyonun orijinal kısmı olan avluda yer alan botanik bahçesinde, 400 farklı türü kapsayan 5.000'den fazla bitki bulunmaktadır. Bahçeleri çevreleyen düzinelerce mağaza ve yemek mekanı Madrid’den ayrılmayı planlamasanız bile bunu bir aktivite merkezi haline getiriyor.


Madrid Konaklama Önerisi

Hostal Persal

Gezginler İçin özellikle bir önerim olacak. Hostal Persal, SOL meydanına yakınlığı temizliği ve resepsiyonun ilgisi sebebiyle çok memnun kaldım. Kahvaltı dahil aldığınızda da sizi iyi bir kahvaltı bekliyor. İspanya genel olarak hem kahvaltı hem akşam yemekleri olmak üzere gastronomi anlamında da zaten oldukça zengin. Özellikle şu minik tereyağları ve portakal reçelleri enfesti.


Bonus : Alışveriş İçin Flying Tiger



Bir danirmarka markası olan flying tiger, Madrid’de ilginç ve kalite ürünlerin bulunduğu bir hediyelik eşya mağazası. Dünya geneli 1000'den fazla şubesi var. Öylesine bir gireyim dediğim bu mağazadan ben 3 farklı ürün almıştım. Öneririm =)


Madrid Son Sözler ve Kapanış


Çok keyif aldığım bir gezi olmuştu. Bu yazıyı geziden 10 ay sonra tamamlayıp yayınlıyorum. Haziran ayında 2 gece 3 günlük bir geziydi. Devamında Endülüs başkenti Sevilla’ya doğru tren ile geçmiştim. Madrid bol bol gezeceğiniz geniş meydanları, Dünyaca ünlü müzelerinde vakit geçirebileceğiniz keyifli bir Avrupa şehri. Oldukça güvenli, en azından ben hiç sorunla karşılaşmadım. Orta Avrupaya göre sıcakkanlı insanlara ve yine Orta Avrupa ile kıyas götürmeyecek zengin ve lezzetli bir mutfağa sahip.


Yorum yapmayı, sosyal medya üzerinden takipleşmeyi unutmayalım.


https://www.instagram.com/inceyorum

https://www.youtube.com/@inceyorum


Sevilla Gezi & Yemek Rehberi (Çok Yakında)


Çıkın çıkın gidin, bol bool gezin. Eee oturmaya mı geldik. Bir sonraki yazıda görüşürüz.


Yorumlar