Ukrayna Kiev Tüm Gezi Detaylarıyla


kiev gezi



Kiev hakkında internet üzerinde bir çok gezi rehberi göreceksiniz. Bu yazıların ana problemi hep erkeklerin uçkurunu düşünerek yazılmış çirkin yazılar. Yok gece hayatı , yok kız düşürmesi yok bilmemnesi derken şehrin güzelliklerini atlıyorlar. Ben bu yazımda gerçekten gezmesi , yemesi , keşfetmesi keyifli olan bir Kiev'den bahsedeceğim. Hazırsanız rehber başlıyor...




Kiev Ucuz Mu ?


Kabul edelim bir çoğumuz Ukrayna'yı  hem vizesiz hem fiyatlar ucuz diye tercih ediyoruz. Evet vizesiz fakat Kiev kesinlikle ucuz bir şehir değil. Ben bunu gitmeden bir çok blogda okumuştum ama gidince net olarak gördüm. Eğer iyi bir yemek yiyeyim kaliteli mekanlarda takılayım derseniz kesenin ağzını biraz açmanız gerekiyor. Şuan güncel kur ile 1 tl = 5 grivna. Ve halende aradaki makas azalmaya devam ediyor. Örnek bazı fiyatlar aşağıda.

Kiev Fiyatlar


  • Şişe su 2 tl
  • Akşam yemeği 80-100 tl (2 kişi)
  • Dilim pasta 16-25 tl
  • Kahve 6-8 tl
  • Toplu Taşıma 1.5 tl


Kiev Şehir Notları


kiev mural graffiti


Genel olarak gezi boyunca gözlemlediğim ve düşündüğüm detayları kısa kısa aktarayım

  • Kiev' kışın gitmek nasıl olur diye ben soğuk bir dönemde gittim. Açıkçası yazın gitmek daha mantıklı çünkü güzelim yeşilliğini pas geçmiş oluyorsunuz.
  • Sovyet zamanından kalma yapılar bakımsız da olsa gerçekten harika. Sonradan yapılan binaların bir çoğu çok kötü. Nasıl bu kadar biçimsiz yapabilmişler şaşırttı.
  • Kiev geneli her yer park, ağaç ve yeşillik.
  • Bir çok bina ve duvarda Graffiti (mural) görebilirsiniz. Sadece bu eserleri görebilmek için lokal turlar düzenleniyormuş. Ben oraya gidince öğrendim bence araştırın.
  • Mekanların hemen hemen bir çoğuna evcil hayvan alıyorlar. Hayvan dostu mekanlar diyebiliriz.
  • Özellikle restoran tuvaletlerinde kadın erkek ayrımı göremedim.
  • Starbucks gibi popüler zincir kahveci yok. Yerel markaları var ve neredeyse her 70-100 metreye bir kahveci var.
  • Slav kızları evet güzel bir ırk. Onun dışında bakımlılar. Erkekleri de bir o kadar zıttı :)
  • Exchange ofisleri market , dükkan içerisinde yer alıyor. Bana ilginç geldi. Mesela elektronik bir markete giriyorsunuz , alt katında exchange ofisi var.
  • Avrupa birliği anlaşması sebebiyle Ukrayna halkı diğer ülkelere vizesiz seyahat edebiliyormuş. Son yaşanan euromaidan devrimiyle kazanılmış bir hak diye biliyorum.
  • Ve son olarak yer altında ayrı bir şehir var. Yeraltı avmleri ile ünlü. hele o metrolar ! Yerin bu kadar altına nasıl öyle metro ağı yapılmış şaşırtıcı.


Boryspil Havalimanından Şehre Ulaşım


kiev ulaşım metro


Kiev'de 2 tane havalimanı var. Türkiye'den uçuşlar Boryspil'e gerçekleşiyor. Çok büyük bir havalimanı değil. Şehre ulaşım için başlıca 2 seçeneğiniz var.

İlki ; Skybus dedikleri otobüslere binerek ya son durak tren garına kadar gideceksiniz, ya da en yakın metro durağına (Kyiv-Pasazhyrskyi) gidebilir şehre metro ile devam edebilirsiniz. Bu seçeneği seçerseniz kişi başı 68-70 grivna ödersiniz.

İkincisi ise ; benim önerim Uber kullanarak çok rahat bir biçimde gideceğiniz yeri seçerek devam edebilirsiniz. Bu seçeneği seçerseniz toplam 370 grivna (76 tl) gibi bir rakama gideceksiniz. Uber seçeneği size cazip geldiyse indirim almak için şu linke tıklayın.


Kiev Konaklama Önerisi


kiev konaklama ibis


Kiev Ibis City Centre 'da kaldım. Burası fiyatına göre iyi bir otel ama konum olarak çok tatmin edici değil. Sürekli bir taşıt kullanmak zorundasınız çünkü merkeze giden tek yol yokuş ve o yokuşu sürekli inip çıkmak yoruyor. Eğer sürekli taksi kullanırım derseniz sorunsuz bir otel.

Buranın dışında tuzlu fakat memnun kalacağınız otellerden birisi Hyatt otelleri. Şehrin merkezi neresi yahu derseniz Maidan'ı baz alabilirsinz.

En uygun Kiev Otelleri için Booking üzerinden araştırabilir ve rezerve edebilirsiniz. Eğer benim vereceğim referans linki ile rezervasyonu tamamlarsanız toplam ödemenizin %20 ye kadar para iadesini alabilirsiniz ! Detaylı bilgi için Booking Kampanya 2019 yazıma bakınız.


Kiev Gezi Rotası


kiev gezi rehberi


Geziye nereden başlayacağınız sizin seçiminiz fakat ben size bir gezi rotası önereceğim. Yazdığım yerleri eğer sırasıyla giderseniz rahatça gezebilirsiniz.

2 Gün Gezi Rotası


1.Gün

St Volodymyr's Cathedral
Opera House
Golden Gate
Hagia Szophia
St. Michael's Golden-Domed Monastery
Maidan (Bağımsızlık Meydanı)

2.Gün

Podil
Andriyivsky Descent (Andriyivsky Yokuşu)
Kreshchatyk Caddesi
Anavatan


1 Gün Gezi Rotası


St Volodymyr's Cathedral
Opera House
Golden Gate
Hagia Szophia
St. Michael's Golden-Domed Monastery
Feniküler
Podil
Andriyivsky Descent (Andriyivsky Yokuşu)
Maidan (Bağımsızlık Meydanı)



Kiev Gezi Detayları


Başlıca gezmeniz gereken yerleri , aldığım kısa notlarla paylaşayım. Kiev genel olarak gezilmesi kısa süren bir şehir. Çok fazla bir nokta yok diyebilirim. En azından gezdiğim diğer şehirlere göre bana öyle geldi.


Kiev Opera Binası


Kiev Opera Binası


Mutlaka gitmeden önce internet üzerinden herhangi bir oyuna bilet alarak bu deneyimi yaşayın. Ben gittiğim sırada bale gösterisi vardı ve bende bilet alarak girdim. Atmosfer göreceğiniz üzere farklı. Çok büyük bir bina. Geçmişte suikastlara sahne olduğunu , bir çok sanatçının performans sergilediği önemli bir merkez.


Golden Gate


Golden Gate


Çok net özetleyeceğim ; buranın hiç bir esprisi yok. Tamamen görmek için gidiyor ve tatmin olmadan yolunuza devam ediyorsunuz. Kiev ilk kurulduğu zamanlarda ana kapısının bir modeli gibi düşünebilirsiniz. Ne altını var ne farklı bir olayı :)


Aziz Sofya Katedrali


Aziz Sofya Katedrali


Burası önemli bir katedral (olmasa şaşardık). Önemi ise kullanılan mozaik , fresk ve boyama tekniklerinden geliyor. Oldukça eski olan yapı 17.yy zamanında tekrar restore edilerek uygun şekilde kendini güncelliyor.

Buraya girerken bilet almanız gerekli. Bilet ise her bina için ayrı ücretlendirilmiş şekilde. Genel Bilet alarak tüm alanlara giriş yapabilirsiniz.


Aandriyivskyy Yokuşu


Aandriyivskyy Yokuşu


Gezi öncesinde podil merkeze gidip kısa bir tur yaptıktan sonra Lviv Handmade Chocolate şubesine giderek sıcak çikolatanızı yudumlayın. Dinlendikten sonra zaten yokuşun başındasınız ve geze geze çıkmaya başlayın.

Kiev'de hediyelik eşya almak , sanat çalışmalarını görmek için gayet ideal bir ortam. En son yokuşun başında yer alan klise ve manzarayı bitirdikten sonra feniküler veya yine yürüyerek Aziz Michael Altın Kubbeli Katedral'a doğru yol alabilirsiniz.


Aziz Michael Altın Kubbeli Katedral


Buranın önemi devrimlerden geliyor. Son yaşanan euromaidan devrimleri , olayları esnasında St.Michael Katedral'i ilk defa halktan yana olarak ve aktif rol oynarak direnişçiler arasında yer aldı. Olaylarda gerilimin tırmandığı kritik zamanda tüm çanlarını çalarak halkı uyardı.

Kiev Maidan


Dönüp dolaşıp geleceğiniz bu nokta Kiev'in kalbi yani Meydan. Sokak gösterileri , mağazalar , restoranlar derken güzel saatler sizi bekliyor :) Çok fazla detay verip keşfetme keyfini kaçırmak istemem.



Kiev Yeme İçme Rehberi


Bir şehri gezerken benim için yeni lezzet keşifleri hep ön plandadır. Onun için ayrı bir yazı hazırlayarak yayınladım.

https://www.serkanince.com/2019/05/ukrayna-kiev-yeme-icme-rehberi.html




Yorumlar