Türk Kahvesi ve Düşündürdükleri


türk kahvesi


Arkadaşlar ile kahve konusunda sohbet açıldığında konu Türk Kahvesi'ne gelir ve üzerine uzun uzun tartışırız. Genellikle niteliksiz çekirdeklerden yapılan , acı ve lezzetsiz olarak hazırlanan Türk Kahvesi, bir çok kişiyi kahveden soğuttuğu gibi bize has olan bu pişirme yöntemine ön yargı ile yaklaşılmasına sebep oluyor.

Ben uzun bir süre Türk Kahvesi sevmeyen birisi olarak 3.dalga kahvecilerin açılmasıyla kahveye bakışım değişti. Gastronomiye olan merakımdan dolayı kahve konusunu da uzun uzun araştırdım ve aslında neden Türk Kahvesi genellikle kötü hazırlanıyor bir kaç not çıkardım. Yazının ana konuda aslında bu.

Ekleme : Yazıyı yayınladıktan kısa bir süre sonra Türk Kahvesi Derneği tarafından yapılan çalışmaların neticesinde TSE "13904 Türk Kahvesi Pişirme Kuralları" oluşturulmuş. Bu güzel haberi de buraya not olarak düşmek istedim. BKNZ

Türk Kahvesi ve Düşündürdükleri


Bir kahve düşünün ki Dünya'da yer alan diğer kahve çeşitlerine göre yapılış yöntemi , kültürü ve içilme şekliyle farklı olsun. Türk Kahvesi pişirilerek , telvesiyle beraber ve en son ters çevrilerek fal bakılmasıyla tamamıyla bize has farklı bir kültür sembolize ediyor.

Fakat bir ülke düşünün ki böyle bir lezzeti yapılabilecek en kötü şekilde yapıyor ! Robusta veya Rio Minas gibi isimlendirilen niteliksiz kahve çekirdeklerinin kullanıldığı yetmiyormuş gibi piyasada en ünlü kahveci markaların ne kadar hastalıklı çekirdek varsa (beklemiş , bozulmuş , kurtlanmış ve aromasının kalmadığı anlamında) kullanmaktan asla çekinmiyorlar.


Türk Kahvesi Acı Olmaz !


Bize içerilen kahvelerin aslında niteliksiz ve piyasada ucuza satılan çekirdeklerden çekilerek hazırlandığına değindim. Şimdi iyi bir Türk Kahvesi nasıl olmalı onu konuşalım.

  • İyi bir Türk Kahvesi için ; Arabica veya eşdeğer taze kahve çekirdekleri kullanılmalı. Taze kavrulmuş , taze çekilmiş ve kokusu üzerinde bir çekirdek kahve kullanılmalı. 
  • Filtreden geçirilmiş suyun , bakır cezvede fazla uzun sürede tutmadan (acıtmadan) kısa sürede pişirilmesiyle elde edilmeli.
  • Türk kahvesi acı değil sert olmalı. Bu ikisi arasında büyük bir fark var.
  • Şart değil ama yanına çifte kavrulmuş bir lokum olursa güzel bir kapanış olacaktır :)


Yorumlar