Hayalet Mutfak Nedir ?



Hayalet Mutfak Nedir ?



Hayalet Mutfak veya Hayalet Restoran (Ghost Kitchen, Virtual Restaurant) olarak adlandırılan bu kavram, yemek sunma hizmetinin teslim yöntemini ifade eder. Temelinde yatan mantık, fiziki bir dükkan tutulmadan sadece paket servis ile hizmet imkanı veren işletmeyi ifade eder. Ülkemizde yeni yaygınlaşan Hayalet Mutfak, yurtdışında oldukça popüler bir seçenektir.


Neden Bir Hayalet Mutfak Açmayı Tercih Etmeli ?



Birincil amaç tabii ki maliyet ! Ara sokak da küçük bir dükkan dahi işinizi göreceği için kira giderinizin minimize edebiliyorsunuz. Onun dışında garson, yemek salonu maliyeti ve müşteri karşılama gibi operasyonlar kafanızı meşgul etmiyor.

Kullanılan malzeme kalitesine ve lezzetine yoğunlaşarak butik üretim ile online müşterileri hedef aldığınız bir model çoğu insan için daha doğru olacaktır..


Hayalet Mutfak Açarken Dikkat Edilecekler



Paket servis odaklı çalışılacağından dolayı öncelikle yemek teslimatı önemli bir konu. Fikriniz henüz taslak aşamasında dahi olsa kurye teslimatını ne şekilde yapacağınızı, kendi kuryenizi tutmanız ile farklı bir şirket ile komisyon aracılığı ile hizmet almanız arasındaki giderleri hesaplamanız hayati. 

Paket servis en büyük silahınız olduğu için teslimatı gerçekleştirdiğiniz yemek kapları, kraft poşetleri ve peçete, çatal servisleri iyi olmalı.

Ayak müşteriniz olmayacağı için markanızı sosyal medya ve yemek sipariş platformlarında duyurmanız daha önem arz edecek. Sosyal medya da iyi bir ivme yakalayarak siparişleri arttırmanız gerekmekte.


Hayalet Mutfak ile ilgili Hap Bilgiler



Gelin bazı istatistik ve hap bilgilere göz atalım;

  • McDonald's, 2019'da Londra şehrinde ilk hayalet restoranını açtı.
  • Euromonitor (market researcher), 2030 yılına kadar Hayalet Restoran hacminin 1 milyar dolarlık bir rakama ulaşacağını öngörüyor. (Kaynak)
  • Hayalet Restoranların gelişiminde en büyük kaldıraçlardan birisi Uber Eats ve bu tarz yemek sipariş platformları öncelik ediyor.
  • En çok Hayalet Restoran bulunan ülke Çin (Kaynak)
  • Pandemi (Coronavirus) ile birlikte paket servisinde artış %67 ye kadar gelmiş.





Illustration by Rosina Gavrilash from Ouch!


Yorumlar