Prag Gezi Rehberi ve Notları


Prag Gezi Rehberi ve Notları



Eylül ayında gerçekleştirdiğimiz Çek Cumhuriyeti Prag gezi deneyimlerimi siz okuyucular için aktarıyorum.

İnternette bir çok rehberin bulunduğu ve hakkında türlü türlü yazıların yazıldığı popüler bir şehir Prag. Ben yazıyı daha işe yarayacak , en iyi gezi noktaları , ipuçları temasında ilerleteceğim.Yazıyı boş yere şişirmeden gidecek arkadaşlara yardımcı olabilecek şeyleri aktaracağım.

Diğer Prag Gezi Rehberi Yazıları

Prag Yeme İçme Rehberi
Prag Ulaşım Rehberi
Çek Cumhuriyeti Schengen Vizesi Alma




Prag Rehberi : Genel Notlar ve İpuçlar



  • Prag vizeli bir ülke. Eğer vizeyi almadıysanız yazıma göz atınız Çek Cumhuriyeti Schengen Vizesi Alma
  • Çekya'nın para birimi kron. Güncel kur ile 1tl = 6.7czk yapıyor.
  • Para bozdururken tercih edebileceğiniz en güvenli Exchange ofislerinden birisi Exchange s.r.o . Kur oranı iyi , güvenli ve makbuz veriyor.
  • Havalimanından merkeze ve merkezden tekrar havalimanına gitmek çok kolay ve ucuz. Bunun hakkında detaylı bir yazı hazırladım Prag Ulaşım Rehberi
  • İçme suyu alırken bilmeniz gereken; neperliva: mineralsiz, perliva: mineralli.
  • Şehri ikiye bölen nehrin adı Vltava Nehri. Sağ tarafı Old Town , Sol tarafı ise Mala Strana olarak geçmektedir.
  • Toplumun %37'si kendini bir dine mensup görmüyor. Bu oranlar başka yerlerde biraz abartılı. Ben kaynaklardan bulduğum kadarıyla %37.
  • Taxi kullanımı çok yaygın olmamakla beraber ihtiyaç halinde Uber veya AAATaxi uygulamasını kullanmalısınız. Detaylar yazıda Prag Ulaşım Rehberi 
  • Binaların ve bir çok tarihi yapı gotik ve barok mimari sitilinde.
  • Prag'da yer alan hayvanat bahçesi doğal yaşamı korumayı ,türlerin devamlılığı hakkında çalışmalar yapan bir anlayışa sahip oldukları için gezilebilir. Ben fırsat bulamadım. Nisan ve Eylül ayları arası açık oluyor.
  • Yoğun dönemlerde restoranlara rezervasyon yaptırıp gitmeye gayret edin. Masalar boş bile olsa önce rezervasyon var mı diye soruyorlar. Bu sistemi çok iyi oturtmuşlar.
  • Metroya 1 kez bile olsa binin. Resmen yerin altına kurulmuş. Özellikle Namesti Republiky durağında yer alan yürüyen merdivenler görülmeli ! Hem çok uzun hem hızlı :)
  • Çekler çok sıcak insanlar değil ve disiplinli. Mesela yürüyen merdivende sol tarafta durmaması gereken kişilere sert omuz vurarak devam ediyorlar.
  • Domuz ve Sığır eti yaygın tüketiliyor. Menülerde genellikle domuz ve sığır olarak belirtiliyor.
  • Prag'da içki alınabilecek en iyi marketlerden birisi Billa Market. Duty Free çok pahalıydı.
  • Son olarak eklemek istediğim ; bir çok meydanın trafiğe kapalı olması , bir yaya olarak sorunsuz gezebiliyor olmanız ve araçların yol vermesi çok güzel gerçekten.



Prag Rehberi : Gezi Rotası


Bu gezi rotası tüm günü kaplayacak ve görülmesi gereken başlıca yerleri gezmeye dayalı olarak oluşturulmuştur. İlk gün bu rotayı takip ederek gezdim ve gayet güzel oldu.

Rota , yürüyerek gezilecek şekildedir. Yaklaşık 9 km yol yürüyeceksiniz. Arada tabii ki yorulduğumuz için bazı mekanlarda dinlenerek bu durumu amorti ediyoruz. Hazırsanız başlayalım.


Başlangıç Noktası : Municipal House (Belediye Binası)

prag belediye binası


Belediye Binası benim Prag'da gördüğüm en dikkat çekici yapılardan birisi. Cumhuriyet Meydanında yer alan bu yapı rotamızın ilk kısmını oluşturuyor. Dışarıdan görülmesi yeterli gelmezse içeride yer alan şık restoranlar , sanat galerileri ve konserler için göz atabilirsiniz. Devam ediyoruz.


Powder Tower (Barut Kulesi)

prag powder tower


Powder Tower, 17. yy da içerisinde barutun saklandığı gerçekten etkileyici bir Gotik kule ve kapıdır.Kule, şehrin en eski sokaklarından olan Celetna Caddesi'nin de başlangıç yeridir.

İçeri giriş yapabililir ve 186 basamak çıkarak kuş bakışı olarak Prag şehrine bakabilirsiniz. Fakat uyarayım. Rotamız uzun olduğu için ilk durakta yorulmak yerine daha sonra buraya gelip değerlendirebilirsiniz.

Giriş : 100CZK


Church of Our Lady before Týn (Tyn Klisesi)

prag tyn church


Kulelerin boyu 80 metreye ulaşan bu eşsiz klise kesinlikle ziyaret edilmeli.Kulelerin her biri dört küçük kuleciklerle süslenmiştir. Tarihi 1673'e uzanan ve Prag'da en eski borulu orgunu görmekte fayda var. Buradan çıkarak meydana geçiyor Prag'ın kalbinde yer alan Staroměstské Meydanında vakit geçiriyoruz.

Giriş : Bağış Kabul Ediliyor (ücretsiz)


Astronomical Clock (Astronomik Saat Kulesi)

prag astronomik saat


Bu 600 yaşındaki başyapıt mutlaka görülmesi gereken bir yapı. Dünyanın hala kullanılmakta olan en eski astronomik saati olup her saat başı 30 saniye kadar figürler harekete geçiyor. Bir çok turistin izlediği bu ana tanık olmakta fayda var.

Saat üzerinde aslında bir çok bilgi bulunmakta. Bunları okumak için rehberler falan var. Bilgi için How To Read Time


Clementinum

prag Clementinum


2 hektar alana kurulu olan bu komplekste özellikle görülmesi gereken Barok Kütüphane bölümü olmalı. Biz gittiğimizde maalesef tadilatta olan Clementinum göremedik fakat görülmesi kesinlikle tavsiye olur. Dünyanın en büyük kütüphanelerinden birisidir.

Giriş : Ücretsiz fakat programa dahil olmak isterseniz gezi 200CZK


Charles Bridge (Karl Köprüsü)


prag karl köprüsü


Vltava nehri üzerinden geçen bir çok köprüden en dikkat çeken ve en tarihi köprü Karl Köprüsü kesinlikle. Köprü üzerinde yer alan yapılar , manzara ve kalabalık topluluk sizi ayrı bir atmosfere sokacak. 1375 yılında başlayan inşa ancak 1402'de tamamlanabildi. Kaleye giderken buradan geçerek devam ediyorsunuz.


Kampa Island


Karl Köprüsü altında kalan bu küçük adacık hem dinlenmeye hem manzara için uğrayıp biraz zaman geçirip devam etmek için ideal. Burayı atlayabilirsiniz.


Kafka Museum


Köprü bittikten sonra tam olarak sağ tarafta kalıyor. Müzenin ana amacı Kafka'nın yaşadığı ve yazdığı şehri tanıtmak; Yazarın gözünden göstermektir. Uğrayabilirsiniz.

Giriş : 200CZK


Saint Nicholas (Aziz Nicholas)


18. yüzyılın ilk yarısında kurulmuş olup, esasen nefis Barok mimarisi ile bilinir. Kilise Christoph Dientzenhofer ve oğlu Kilian Ignaz tarafından tasarlanmış olup, şimdi şehirde bulunan en değerli Barok yapı olarak kabul edilmektedir.

Giriş : 70CZK


Nerudova Street (Nerudova Sokağı)

prag neruduva street


Kaleye çıkış için bir kaç farklı yol fakat benim önereceğim yol burası olacak. Bol bol fotoğraf çekilmeyi unutmayın ve binaların mimarilerine hayran kalarak ilerleyin.


Prag Castle (Prag Kalesi)



Ve nihayet kaleye geldik. Kalede aynı zamanda Çek Cumhurbaşkanı konakladığı için girişler yoğun güvenlik önlemiyle sağlanıyor. Kale içerisi büyük olup benim kalede kesinlikle görmeden gelme diyeceğim noktalar olacak. Tabii ki enerjinize ve isteğinize göre beğendiğiniz yerlere girebilirsiniz.

Kaleye giriş ücretsiz olup. Kale içerisinde gireceğiniz müzelere göre fiyatlandırılıyor. Gittiğinizde haritadan bakıp hangilerine girecekseniz ona göre bilet alabilirsiniz. Devam ediyoruz.

Giriş : Alana Giriş Ücretsiz

Prag Castle : St. Vitus Cathedral (Aziz Vitus Katedrali)


Prag gezimizde gördüğümüz en ilgi çekici ve hayranlıkla baktığımız yapılardan birisi burasıydı.Üstte yer alan foto da görebilirsiniz. İçeriye girip ilerlediğinizde zaten göreceksiniz. İçeriye girişler ücretsiz olup kısmi paralıdır. Bilet almanıza gerek yok. İçeride yer alan elektronik dua mumları ve cam işlemelerine dikkat ediniz.

Giriş : Ücretsiz


Prag Castle : St. George Bazilika (Aziz George Bazilikası)


Vitus Kadetrali'nin yan tarafında kalan bu yapı 920 yılında inşa edilmiştir. Prag'ın en eski ikinci kilisesidir ve ülkenin en iyi muhafaza edilmiş Romanesk yapılarındandır.

Giriş : 250CZK


Prag Castle : Golden Lane (Altın Yol)


Bu güzel renkli evlerin bulunduğu küçük sokak, bir zamanlar Franz Kafka ve ve Nobel Ödüllü Çek yazar Jaroslav Seifert'in de aralarında bulunduğu önemli insanlara ev sahipliği yapmıştır. Görmekte fayda var.

Giriş : 250CZK


Prag Castle : Old Castle Stairs (Eski Kale Merdivenleri)



Artık rotamızın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Büyük ihtimal ayaklarınıza kara sular inmiş beliniz tutulmuştur. Son olarak Kale Merdivenlerinden inerek ana caddeye iniyoruz. Buradan toplu taşımaya binerek merkeze veya benim size önereceğim 12 veya 15 numaralı tramvay ile Cafe Savoy'a giderek yorgunluğunuzu atabilirsiniz :)


Prag Gezi Rehberi PDF


Müjde ! Artık gezi yazılarımı Pdf olarak çıktı alabilir yanınızda taşıyabilirsiniz. Dosya için lütfen linke tıklayınız : Prag Gezi Rehberi PDF


Son olarak Instagram üzerinden takip etmeyi unutmayınız :) Takip Et

Yorumlar