Türkiye'de Board Game Kültürü ve Yükselişi




Bir önceki yazımda İhtilal Board Game tanıtımını yapmış ve bu girişimi takdir etmiştim.Şimdi biraz daha işin kültürel boyutunu araştırmak, yine türk board game girişimlerini yazmak ve sizlerle paylaşmak istedim.



Bir Türkiye gerçeği olarak ülkemizde Board Game diye tabir edilen Masaüstü / Kutu Oyunu kültürü ve etkinliği yok seviyede azdır Bunun en başta sebepleri aile yapısı , farkındalık ve türkçe masaüstü oyunlarının az olması.

En başta irdelememiz gereken şey kutu oyunları her zaman çok kişiyle oynanınca daha keyiflidir.Big Bang Theory izleyenler bilir ; özellikle board game geceleri düzenlenir ve 4-5 kişi pür dikkat oyunu oynar. İşte bizde bu ortam hiç bir zaman ne aile ortamında ne de arkadaş ortamında olmadı ve olmuyor.En fazla monopoly ve tabu gibi oyunlar ile nargile kafelerde gerçekleştirilen bir aktivite olarak kalıyor.

İkinci irdelememiz gereken ise farkındalık. Yeni gelen girişimler ve türkçe kutu oyunları sayesinde farkındalık yükseliyor ve toplumsal bir farkındalık ortaya çıkıyor.Bu tarz alt kültür dediğimiz aktiviteleri ilgilisi zaten takip ederek geri kalmıyor fakat önemli olan yeni kişileri kazanmak ve daha ileri seviye bir geek kültürü oluşturmak. Birde şu açıdan bakalım eğer spider-man ve x-men gibi seriler zamanında popüler olup belli bir hasılatı dünya genelinde yakalayamamış olsaydı bugün avengers , batman v superman gibi filmleri izleyemiyorduk. Bunun için katılım önemli. Daha iyi oyunlar ve girişimler için.

Yerel Girişimler ve Yükseliş


Üçüncü olarak kutu oyunu alanında ülkemizden girişim örnekleri ve son yıllarda yükselen geek kültürünü paylaşmak istiyorum.

Gözlemleyebildiğim kadarıyla son 2 yıldır ve özellikle 2016 yılı itibariyle bu alanda yeni girişimler , yeni türkçe kutu oyunları çıkmaya başladı.Bunlardan bazıları ;

NeoTroy Games

neotroy board games


Kendileri gerçekten güzel bir işe imza atıyor ve yurtdışında popüler olan kutu oyunlarının lisansını satın alarak tüm içeriği önce türkçeye çeviriyor daha sonra siteleri üzerinden satıyor.Bu alanda yapılan en iyi girişimlerden birisi. Kendilerini ise şöyle tanımlamış NeoTroy;
Tüm dünyada hızlı bir yükselme trendine girmiş olan video, konsol ve aplikasyon oyunlarına karşı Don Kişot misali bir karşı duruş sergileyen NeoTroy Games ekibi, Türkiye'yi, ‘gerçekten’ eğlenceli olan geleneksel kutu oyunlarıyla buluşturmak için sonsuz bir azim göstermektedir.


Biguen Games

biguen board games


Ankara merkezli olan güzel girişimlerden.Bir Ankaralı olarak gidip ziyaret etmek istiyorum açıkcası. Popüler olan ingilizce kutu oyunlarının firmaları ile görüşerek temsilciliklerini almışlar ve 6 oyunun çevirisini yaparak satışa sunmuşlar.Kendilerini ise şöyle tanımlıyor Biguen ;
Dünyanın en iyi kutu oyunlarını Türk oyunseverlerin beğenisine sunmak ve her geçen gün kutu oyun çeşitlerini arttırmak
Ekleme (20.07.2017) : 2 yıl faaliyetten sonra Biguen faaliyetlerine son verdi. Çok iyi işler çıkaran bu girişimi tebrik ediyor ileride tekrar görebilmeyi umut ediyorum. Son olarak çevirdikleri oyunları şuradan temin edebiliyormuşuz. Biguen veda yazısı


Palma Games

palma board game


Istanbul Board Game Enthusiasts facebook grubunda gördüğüm gönderiyle haberim olan çok yeni bir girişim kendileri.Yaptıkları iş şu ; en popüler kutu oyunlarını orjinal halleri ile (ingilizce) getiriyor ve siteleri üzerinden tüm satıyorlar.Bir nevi ulaşılabilirliği ve farkındalığı arttırmış oluyorlar.Kendilerini ise şöyle tanımlıyor Palma Games ;
Türkiye'de sadece belirli bir kitlenin sahip olduğu kutu oyunu oynama alışkanlıklarını toplumun tümüne yaymak ve ülkedeki kutu oyunu çeşitliliğini artırmak için kurulduk. 



Zeren's Universe



2015 yılında kurulan bu girişim ; Türkiye'de kutu ve kart oyunlarını yaygınlaştırmak,sevdirmek ve farklı oyunların piyasaya sürülerek yurt dışına açılması yönünde hayaller ile kurulmuş. Şuan 7 farklı Türkçe oyun ile yoluna devam ediyor. Ara ara Kutu Oyunu Tasarım yarışmaları düzenliyorlar. Facebook sayfasını takip edebilirsiniz.


İhtilal Kutu Oyunu

ihtilal board game


Daha önce detaylı tanıtımını şu yazıda yazmıştım. Bu yazıyı yazmama sevk eden kutu oyunudur kendisi.Türk siyasi tarihini konu alan Türkiye'de üretilmiş kaliteli bir kutu oyunu önerilir.

Akla Zarar Kartlar

akla zarar kartlar


En az 4 kişi ile oynanan eğlenceli , gülmeli bir kart oyunu olduklarını söylüyorlar. Yurtdışında yer alan popüler kart oyunları temasında olan ve tamamen türkçe olup ekip oyunu şöyle tanımlıyor ;
Cesur ve bol kıvrımlı beyinler olarak bizi en çok gıdıklayan soru ve cevapları özenle hazırladık, zalim kombinasyonlar haline getirdik ve bir kutuya koyduk. Ortaya bir gülme makinesi, bir canavar, sıradışı bir kutu oyunu çıktı. 

GG : Card Battle Game


gg card game


En popüler oyunlardan olan taş - kağıt - makas oyununu modern bir yorum katarak güzel bir kart oyunu olarak uyarlamışlar ve çok da güzel olmuş. Oyun girişimi Kickstarter üzerinden fonlanarak hayata geçirilmiş.Kargolanmaya başlanacağı hakkında not düşülmüş proje detaylarında.Tabii yine bir yerli girişime kickstarter üzerinden destek olamamanın hüznü var :)

Oyun ; strateji , hafıza ve hile gibi becerilerimizi konuşturarak rakip kartlarına saldırıp saf dışı bırakmak.Güzel ve zevkli bir oyun. Proje Detayları şu linkte

Kena Story Kutu Oyunu


zerens universe kena story


Kena Story farklı kutu oyunlarından ve girişimlerden birisi.Zeren's Universe isimli marka tarafından yaratılan bu kutu oyunu ; 2-6 kişi arası oynanabiliyor ve temelde hikaye anlatımı üzerine ilerliyor.Başta bir ana ve yan karakter yaratarak ilerlenen oyunda , olay kartları geldikçe tamamen hayal gücünüze bağlı bir hikaye örgüsü yaratıyorsunuz.Her olay kartında hikayeye yeni şeyler eklenmesi gerekiyor ve hızlı olup hikayeyi yeni duruma uyarlamak durumunda kalıyorsunuz.

Oyunu tam anlamıyla anlayabilmek ve satın almak için sitelerini inceleyebilirsiniz. Farklı bir kutu oyunu ve yerli girişim oldukları için takdir ediyoruz.

Sazakan


sazakan board game event


Bu güzel isimli girişim ülkemizde aylık kutu oyunu oynama günleri organize ederek bu yola gönül vermiş kişileri buluşturmayı ve yaygınlaştırmayı hedef edinmiş. Facebook üzerinden etkinliklerini takip edebilirsiniz.Sazakan'ın anlamı ise ;
Sazakan: Türk-Altay mitolojisinde , fırtına ruhu anlamına gelir. Fırtınanın Sazakan gökyüzünde oynamasıyla çıktığına inanılır ve aniden bastıran sağanak yağmu, şiddetli rüzgar için "Sazakan oynuyor" denilir.

Bonus


Farkındalığı arttırmaya çalışan ve güzel etkinlikere imza atan ;

Ankara Board Game Enthusiasts , İstanbul Board Game Enthusiasts facebook gruplarını ve Bir Hobinin Anatomisi 2016 anketi ile (link) kutu oyunları ilgili ilginç ve önemli sonuçları paylaşan yazara teşekkür ediyoruz.

Son olarak eğer hangi kutu oyunundan başlayacağını , hangisini satın alacağını kestiremiyorsan Kahramangiller'in anketine bir göz gezdir ; Hangi Kutu Oyunu Sana Göre

Sizinde bir girişim veya bu alanda çalışmanız varsa yorum/mesaj atın yazalım.


Yorumlar