Türkiye'de Sinema ve cine-Maximum Rezillik


sinema izleyici ve cinemaximum


Uzun zamandır biz sinema seyircilerinin sıkıntılarını ve cinemaximum tuhaflıklarını yazmak istiyor fakat sürekli erteliyordum.

Bitmek bilmeyen reklamlar , bayat mısırlar , pahalı biletler , yetersiz salon donanımları ve uyduruk 3 boyutlu teknolojileriyle artık sinema izleme keyifsizliği hakkında yazı yazmanın vakti gelmişti.



Sinemaya Kim Gidiyor ? Niye Gidiyor ?

Sinema sektörü bizim ülkemizde gelişmediği ayrı bir konu olmakla birlikte sinema izleyicisinin sayısı önemli oranda azdır.Dvd, Vcd , Blu-Ray ,Online Siteler ve Torrent gibi gırla film izleyebilme imkanı varken biz sinemaseverlerin sinemaya gitme nedenlerini son zamanlarda iyice azalmış olup evde film izlemek çok daha cazip hale gelmiştir.

Benim görüşüme ve düşünceme göre sinemaya gitmeme nedeni evde film izlemenin rahatlığı değil ! daha çok sinemada izlemenin verdiği rahatsızlıktan kaynaklanmaktadır. Artık sinemada film izlemek keyiften çok maddi ve manevi zarar vermeye başladığı için biz sinemaseverleri de sektör kaybetmeye başlamıştır.


Sorunun Kaynağı

Her şey sinema salonlarının AVM içlerine taşınmasıyla başladı... 

  • Bitmek Bilmeyen Reklamlar : Film başlamadan önce en aşağı 20 dakika reklam,film arasında 5 dakika reklam,filmin ikinci yarısı başladığında 1-2 reklam ve nihayet filmi tamamlayabiliyoruz.(cinemaximum)
  • Pahalı Biletler : En az 2 kişinin gittiği bir sinema etkinliğinde kişinin cebinden 50-60 lira para çıkmaktadır.Bu da ülkemizin alım gücünü düşündüğümüzde yüksek kalmaktadır.
  • 3 Boyutlu Filmler : Beni ciddi anlamda sinemadan vazgeçmeye iten başlıca neden 3D filmler.Artık neredeyse tüm Hollywoord filmleri 3D olarak sunuluyor ve ben hiç zevk almıyorum.Başımın ağrıdığı gibi filmin sanki kontrast ayarları minumum seviyeye çekilmiş.(imax hariç)
  • Bayat Mısırlar : Mısırlar genellikle bayat ve lezzetsiz olduğu gibi birde pahalı.
  • Az Sayıda ve Yetersiz Sinema Salonları : Büyükşehirler haricindeki diğer şehirlerimizde sinema salonunun yetersiz sayıda olması ve sinema olan küçük yerlerde güncel filmlerin düzenli gelmiyor olması önemli sorunlardan biri.


Cinemaximum Sinemaları Hakkında

Ülkemizde en fazla sinema salonunu bünyesinde barındıran Mars Entertainment Cinemaximum grubu yukarıda saydığım maddeleri sağolsun her seferinde itinayla uyguluyor.

Ne zaman bir filme gitsem salonun ışığında,sesinde,görüntüsünde,mola zamanında veya mısırında bir sorun yaşıyorum.Dört dörtlük bir hizmet beklemiyor olsam da filmi izleme süresince kesinlikle bir gerginlik yaşıyorum.Türkiye'de sinema sektörüne böyle hakim olan bir grubun bu konularda daha dikkat etmesi ve biz sinemaseverlere cineMaximum rezillik yaşatmaması dileğimdir.


Çözüm Ne ?

Peki Türkiye'de sinema seyircisini mutlu etmek ve yeni sinemaseverlerin kazanılması için çözüm ne ?
Çok basit ;

  • Filmlerde reklam sürelerinin azaltılması fragman sayısının çoğaltılması.
  • Daha uygun bilet fiyatları ve 3 boyutlu gözlüklerin ücretsiz verilmesi.
  • Taze ve sıcak patlamış mısır.
  • Bir filmin 3 boyutlu seçeneğinin yanında 3 boyutsuz seçeneğininde olması.
  • Sinema salonlarının artık AVM dışında da olması.
  • IMAX salonları çeşitli illerde faaliyete girerek sinema deneyiminin daha üst seviyelere getirilmesi.

Diğer Blog ve Köşe Yazarları Ne Düşünüyor ?

Küçük bir araştırma yaptığımızda eleştiri içeren yazılara sosyal ağlarda fazlasıyla denk geliyoruz.Eğer bu yazı yetmedi ben biraz daha okuyacağım diyorsanız aşağıdaki linklerden devam.

http://www.kaankaradeniz.com.tr/sinemaya-gitmek-pahali-ve-gereksiz-bir-etkinlik/
http://sahiciaraba.com/2013/12/17/cinemaximum-rezaletleri/
http://nihilanth.org/2007/06/26/turkiyede-sinemaya-gitmek/


Biz sinefillerin sesini duyurmak için bu yazıyı bol bol paylaşabilir yaşadığınız sinema deneyimlerinizi yorum olarak aktarabilirsiniz.


Yorumlar