Büyük Birader : Google


büyük birader seni izliyor


İnternet aleminin devi Google,gizlilik sözleşmelerinde ki son değişiklikler ile Büyük Birader yakıştırmasına tam olarak uymakta.Ne yaptığımızı,neleri beğendiğimizi,kimlerle iletişim halinde olduğumuzu ve hangi şehirden ne zaman bağlantı kurduğumuz gibi ve daha fazla bize ait özel bilgilerin hepsini biliyor ve saklıyor.

Bu bilgileri nereden öğreniyor yahu ? Google aramalarınız,blogger yazılarınız,youtube'da izledikleriniz,gmail yazışmalarınız,android cihazınızdaki tüm bilgiler vs. size ait kocaman bir bilgi bulutu ortaya çıkıyor.Açıkcası bizi bizden çok iyi tanıyan Google,koca bir platform haline geldi.Böylesine büyük bir güç tabi ki korkutuyor ve akla bir çok soru getiriyor.Özel hayat kavramı artık geride mi kaldı ? Büyük birader Google'mı ?


google seni izliyor

Büyük Birader Kavramı ?

George Orwell,yazmış olduğu 1984 isimli romanında;yaşam alanlarının her köşesine yerleştirilmiş kameralar ile insanların hareketlerinin ve konuşmalarının izlendiği bir ütopik devleti anlatıyor."Büyük birader"in yönetiminde olan bu ülkede bireysel düşünmek ve hareket etmek ve devletin tarif ettiğinin dışında bir düşünceye kapılmak yasaktı.Orwell,bu romanını Stalin dönemi Sovyetler Birliği'ni eleştirmek için yazmış.

Bir ütopya olarak ele alınan bu roman sizcede artık gerçekleşmedi mi ? Her otobüsde,metrobüsde,sokağın ve caddenin başında bir göz bizi izliyor.Girdiğiniz siteler,izlediğimiz filmler,konuştuğunuz kişiler kayıt altına alınıyor.Hayır bu paronayaklık değil gerçeğin ta kendisi !

Neden Google ?

Peki potansiyel "Büyük Birader" neden Google ? Google'ın 2 dakika çökmesi internet trafiğini %40 oranında azaltıyor.Android işletim sistemli akıllı cihazlar Dünyada akıllı cihazlar toplamının %80 ini oluşturuyor.Google'ın tarayıcısı olan Chrome,Dünya'da en çok kullanılan internet tarayıcısı.Android kullanan bir kişinin gmail hesabı olması zorunlu.Bazı ülkelerde StreetView denilen Google teknolojisi ile işlek sokak ve caddelerden anlık görüntü alınabiliyor.Hatta öyleki eşini aldatan erkeği StreetView 'de karısı yakalayınca boşanma davası açılmıştır.

Google Is Watching You !

Yukarıda sayılan nedenler dolayı Google potansiyel bir Big Brother.Bu teknolojiler çerçevesinde standart bir kişinin arkasında bıraktığı bilgi bulutuna bir göz atalım;

    Android kullanan ve google hesabı olan bu kişi,tüm mesajları,notları,ajanda bilgileri,rehberi ve çekilen fotoğrafları yedek adı altında Google'da tutuluyor.Telefon üzerinde yapmış olduğu tüm Google aramaları,giriş yaptığı siteler ve parolalar "Web History" adı altında Google'da tutuluyor.Gmail üzerinden yapmış olduğu tüm yazışmalar,Blog üzerinden yazdığı tüm yazılar,bloglara yazmış olduğu tüm yorumlar Google'da tutuluyor.Yanında taşıdığı Android sistemli cihazın Gps özelliği üzerinden kişinin gitmiş olduğu yerlerin koordinatları kayıt altında tutuluyor.Son olarak ise Google, tüm Dünya'daki wi-fi şifrelerini biliyor ! Bu tezi savunan kaynak
     
    google seni izliyor 

    Hayır hayır , bu paronayaklık değil ! Gerçeğin ta kendisi. . . 

    Güncelleme (22.09.2013) : Yazı tamamen elden geçirilerek,farklı bakış açıları,güncel bilgiler eklenmiş,kelime hataları giderilmiştir.

    Yorumlar

    1. Eline sağlık kardeşim paylaşım için öncelikle
      geçenler de person of interest diye bir dizi izliyordum.Baş rolde iki kahraman var biri tam anlamıyla bir hacker diğeride polat gibi biri =))
      bizim hacker diyor ki adam xxx adlı şahsı araştır
      bizim adam da diyor ki sosyal paylaşım sitelerine bakayım kesin bir şey bulurum...
      hacker diyor ki iyi ki sosyal paylaşım sitelerini yapmışım!
      bizim adam şok oluyor neden sen mi nasıl
      cevap kısa net : Devlet istedi ...
      bende açıkcası google facebook youtube daha niceleri aynı amaçlarla tek şey için tasarlandı.
      Bana paronayak diyebilirsiniz...
      ama çok sevdiğim bir kişinin lafı ile cevap veriyorum sizlere:
      Paronayak olmadığınız izlenmediğiniz anlamına gelmez!

      YanıtlaSil

    Yorum Gönder

    Yazıya yorum yap :