Yeni başlayanlar için "Ankara"

'Anıtkabir'

1. Ankara’da deniz yoktur.Deniz kenarında bir kentte bir şekilde bulunmuşsan,denizi seviyorsan, Ankara’yı kısa vadede sevemeyeceksin. Yine de çeneni kapa,’Ankara iyi güzel de denizi yok abi bea’ kabilinden düşüncelerini kendine sakla,bu muhabbetleri defalarca kez duymuş olan Ankaralılar pek sevencen davranmazlar,sıcak yaklaşmazlar.Baygınlık verirsiniz.Yapmayın etmeyin gözünüzü seveyim.
2. Ankara’yı istanbul ile,izmir ile kıyaslamaya kalkmayın,bu da sevilmez,hele izmir karşılaştırması tiksinti yaratır.Yok kordon vardı yok çiğdem vardı bilmem ne.Gölbaşı’nda denize dökerler adamı Allah’ıma.
3. Ankara’da kış soğuk geçer. Rüzgarı keser, ayazı süründürür. Kalın giyinin, bere ve eldiven edinin; öğlen dışarı çıkıyorsanız ve geç saatlerde dışarda bulunmanız gerekecekse havaya aldanmayın. Coğrafya dersinde karasal iklim için neler söylerdiniz onları hatırlayın. Ya da en iyisi bir gece iliklerinize kadar üşüyün, sonra gece-gündüz sıcaklığı arasındaki büyük farklı anlayın, aynı hatayı tekrarlamayın. Ya da tekrarlayın bana ne ..
4. Çinçin mahallesi denilen yere gece gitmeyin, gündüz de gitmeyin. ‘illa gidecem ben gezerim görürüm hoplarım zıplarım’ diyorsanız, en fiyakalı, en pahalı giysilerinizi giyin, telefonunuzu boynunuza asın, öyle gidin.
5. Ankara’da deniz yoktur. Alışın.
6. Elektronik malzeme, korsan cd falan arıyorsanız kızılay’da vakit kaybetmeyin, Teknosa arayıp kazık yemeyin, maltepe pazarı’nı öğrenin. ‘Ben öğrenciyim abi’ sözünü motto bilin, her alışverişte işe yarar.
7. Öğrenciyseniz, kendi evinizde kalacaksanız, bir şekilde itfaiye meydanı’na gidin, dibine kadar araştırın, az parayla süper ev nasıl döşenir görün. Ya da beni çağırın göstereyim.
8. Atakule’de bir halt yok, boşuna meraklanmayın, Çankaya’ya sırf Atakule için tırmanmayın. Ha eğer ‘ben illa bozkır manzarası görecem edecem’ diyip de gidecekseniz, hemen aşağıdaki Botanik Parkına da uğrayın.
9. Ankara’da deniz yoktur. Deniz aramayın.
10. Metro’ya girin, kaybolun, ama alışveriş yapmayın.
11.Odtü, Bilkent, Hacettepe yahut Başkent üniversitesi öğrencisi iseniz, araba almayın, otobüs ve servisi tercih edin. Eskişehir yolunun her sabah yaşadığı tıkanıkta tuzunuz bulunmasın. Sizin yüzünüzden sınava geç kalmayayım. Lütfen.
12. Banliyo trenleri güvenlidir, çekinmeyin kullanın. Sincanlı ezik büzük gençlerle muhatap olmayın.
13. Kaybolursanız kimseye asla ve kat’a yol sormayın. Sorduğunuz her yüz kişiden kırkı gitmemeniz gereken yönü, otuzu bambaşka bir tarafı gösterir, Kalan otuz da bilmiyorum abi ben buraların yabancısıyım der. Karanfil sokak’ta sağlık bakanlığı nerede diye sorarsınız, adamı Kocatepe Camii’ne çıkarırlar, yapmadıkları şey değildir. Harita edinin.
14. Odtü’lü değilseniz, Odtü kampüsüne girmeniz, Alcatraz’dan kaçmanız kadar meşakkatli bir meseledir, bunu bilin. Israrcı iseniz, risk alın ve Güvenpark’tan kalkan Odtü minibüslerinden birine binin, kampüse girişte kimlik soran görevli minibüse girdiğinde, kendinizden emin bir şekilde adamın gözlerine ‘sen benim kim olduğumu biliyor musun’ bakışı atın. İşe yarayabilir. ( ne yaparsanız yapın, gerekirse ormana dalın girin ama kimlik diye topkek ambalajı, kupa sekizlisi göstermeyin)
15. Ankara’da deniz yok. Yok ulan işte, yok!
16. Ulus pek sevilen bir yer değildir. Eski meclis binasının burada bulunması Ulus’u güzel kılmaz. Zamanla göreceksiniz ki, Ulus’u hiçbir şey güzel kılmaz, kılamaz; olabilemez. Ulus’tan ve arka sokaklarından uzak durun.
17. En popüler buluşma mekanları olan kızılay gima’yı ve Dost Kitabevini’ni öğrenin.
18. Tunalı Hilmi caddesi demeyin. Ankaralılar -muhtemelen Hilmi’nin güzel bir isim olmadığını düşünüyor olduklarından- direkman Tunalı derler. Siz de Tunalı diyin.
19. Ankaragücü taraftarı çirkef ve kalabalık, gençlerbirliği taraftarı az sayıda ve enteldir. Kalabalık bir Ankaragücü taraftar grubu görürseniz sakının. Laf atarlarsa karşılık vermeyin. Tek kişi bile olsa, iki dakika içersinde sürüyle adam toplayıp peşinizden koşturabilir. Büyükşehir Belediyespor’un taraftarı yoktur, olduğunu iddia eden olursa gülün geçin. Nanik yapın.
20. “Boş yere ağlama, kalbini bağlama, Ankara kızlarına” şarkısını öğrenin, sık sık söyleyin.
21. Ankara’da en güzel mevsim sonbahardır. Tadını çıkarın.
22. Trafikte taş düşemez ama milletvekili çıkabilir. Kırmızı ışıkta sizi bekletebilir. Hazırlıklı olun.
23. Gazi Üniversitesi’nin İİBF dışındaki bir fakültesine gidecekseniz temkinli olun, eli tespihli takım elbiseli tiplerle saçınız, sakalınız, küpeniz üzerine bir konuşma yapmaya hazır olun. Adamlarla papaz olmayın.
24. Gece ondan on birden sonra sokaklarda kimseciklerin kalmaması normaldir, kimyasal bomba neyin atılmamış, insanlar sığınağa kaçarcasına bir anda ortalıktan kaybolmamışlardır, olağan bir durumdur bu. Sakin olun, panik yapmayın.Henüz işin başındayken aklınızı başınıza devşirip uzaklaşmanız gereken şehirdir.
25. Cadde ortasında düğün dernek görürsen şaşırma, bilmediğin Ankara havalarında da oynama.
26.Nerde olursanız olun aşağıya doğru indiğinizde Kızılaya çıkarsınız. Pekçok yere yürüyerek gidebilirsiniz, kaybolmak gibi bir şansınız yoktur, bunu unutmayın. “Aha nerdeyim lan ben?”dediğinizde Ulustasınızdır, panik yapmaya gerek yok, Bentderesine doğru gitmediğinizden emin olduktan sonra, hızla metroya ulaşabilirsiniz, müzelerin biraz aşağısındadır. Büyük Tiyatroyu sorup, entel görünümüne girmeyin, itfaiyeciler çarsını sorun, kimse sizi kandırmasın. Samanpazarı da olabilir. Ulus dışında Ankarada hiçbir yerde absürd bir durumla karşılaşmazsınız.
27.Etrafınızda, gözünüzü nereye çevirdiyseniz bir robocopa çarptıysa Kızılaydasınız demektir.Eylem yapılacak anlamındadır bu. Korkmayın. yine, bir avuç eylemci için 4 otobüs robocop, çevik kuvvet inmiştir.Bu kadar polisi nereye göndersin kardeşim bu devlet?! Mantığıyla öyle bakınır dururlar o polisler.
28.Ankarada güz bambaşkadır. Özellikle, kalabalığı seviyorsanız, Yüksel Caddesinde, tenhalığı seviyorsanız, Bahçeli 7. cadde hariç her caddesinde ve Tandoğanın ara sokaklarında turlarsanız, bir aylığına bu şehri sevebilirsiniz belki.Onun dışında bürokrasi hemen her zaman kendisini hissettirir de bir tek Sakarya caddesine uğramaz gibi gelir bana. Sakarya da olmasaydı, Ankara hiç çekilir miydi? Bence hayır.
29.Ankara melankoliktir, Ekim güzeldir.
30.Ankaradaki yürüyen merdiven adabında acelesi olmayan vatandaş sağda dursun diye bir kural yoktur. Yürüyen merdivene binecekseniz yürümeyin, durun zira merdiven zaten sizin için yürümektedir.
31.Kavaklıdere, Ayrancı mevkilerine belediye otobüslerine bindiğinizde fark edeceksiniz ki otobüsün yaş ortalaması 65-70 civarlarındadır. Korkmayın takım elbiselerle otobüse binmenize gerek yok herkes öyle biniyor diye.
32.Genelkurmay önünde ayakkabınızı bağlamak üzere durmayın. Makinalı tüfek doğrultuyorlar.
33.”Hocam”a alışın, bu lafı duyunca kendinizi hoca gibi hissetmeyin. bir Ankara klasiğidir, özellikle üniversite kampüslerinde güvenlik görevlileri öğrencilere, taksi şoförleri güvenliğe, büfeciler büfecilere, kısaca herkes herkese hocam der. Ayrıca taksi şoförü üniversiteli olduğunuzu anladığı anda hocam diye hitap eder size. Hoca değilsiniz, Ankaralısınız.
34.Dost deyince konur sokak’taki Dost kitabevi değil, Karanfil’deki anlaşılmalı. Aman ha, arkadaşınızı fıtık edersiniz sonra yanlış yerde bekleyip.
35.Aoç belediye başkanının insafına bırakıldı ya da bırakılması kuvvetle muhtemel. Bozulmadan son bir kez gidip görün. kokoreç yiyin. Şençam köftesinden tırtıklayın. Dondurma tüketin. Çiçekçileri gezin.
36.Harikalar Diyarı, zart zurt gölü Ankaranın tarihi yerleri değildir. Aldanmayın.
37.Odtüden Bahçeliye giderkenki yolun ortasındaki gökkuşağı adlı yapının ne ayak olduğunu sormayın boşuna. Bilene rastlamadım.
38.izmirliler, istanbullular diğer bütün vatandaşlar gibi kardeşimizdir ama gelip de “buranın denizi yok, akşamları dolmuş olmuyor, istanbulun gözünü seveyim, ne modern şehirmiş meğer bik bik bik” diye trip atanlar sevilmezler pek. Yoksa istanbul, izmir şahane şehirlerdir itirazımız yok.
39.Kızılaydaki Yapı Kredi binasındaki leyleklerin niye birinin yan yan diğerinin de kanatlarını farklı frekanslarda çırparak uçtuğu üzerine kafa yormayın. Biz yorduk yararını görmedik.
40.Kızılay’da herhangi bir caddede karşınıza “abi ben türev integral biliyorum; bak bi soru sor, bilirsem bi selpak al, bilemezsem ben sana bi tane bedava vericem” diyen bir çocuk çıkabilir. Kendisi türev integral bilen selpakçı çocuk’tur. Süperdir o. Bikaç soru sorun, bilse de bilemese de birkaç selpak alın. Bi işe yarayın.
41.Eski Akköprü migros, yeni adıyla Ankamall olan mekanın adıyla ‘mal’ esprisi yapmayın. Yeterince yapıldı.
42.Ankara’da hâlâ deniz yok…
43.Her ne kadar tüm midyecilerin mardinli olduğu gibi bir iddia varsa da ; Sakarya’da, SSK işhanı köşesindeki bir midyeci tuncelili, mado köşesindeki bir diğer midyeci batmanlıdır; bütün midyeciler mardinlidir iddiasını Ankara’da dile getirmeyin.
44.Nuh’un ankara makarnası’nın Ankara’yla tek alakası, bu şehirde üretiliyor olmasıdır. Ankara’nın meşhur yiyeceklerinden biri, kesinlikle nuh’un ankara makarnası değildir. Belki armut olabilir. Vahim bir hata yapıp, memlekete dönerken eşe dosta hediye mahiyetinde makarna almayın, rezil olmayın. .
45.Metroda turnikeleri geçtikten sonra, önünüze çıkan ilk merdivenden aşağıya inmeyin. iki merdiven, farklı istikamette işleyen metrolara inmektedir; olur da kazara yanlış yere inerseniz; hele ki bunu gece yarısı, metronun son seferinde yaparsanız; kendinizi dikimevi yerine aşti’de bulabilirsiniz. Çok feci bişi bu. . Yine de panik yapmayınız, aşti taksicileriyle gece tarifesi açmamaları, hatta taksimetreyi hiç çalıştırmamaları üzerine bir pazarlık yapabilir .
46.Eğer öğrenciyseniz Tunalı (bkz: tunalı hilmi caddesi) - Arjantin (bkz: Arjantin caddesi) tarafına takılmayın, yok “ben illa oralaları görecem” diyosanız da sadece gezin, sakın bi yere oturup bir şeyler söylemem gafletinde bulunmayın, hesap ile beraber kazığı getiriyorlar.
47.Kızılay her zaman gezinmek için zevkli bir mekandır, hem bir kafe vb. mekanda oturmanız gerekmez, konur sokak’ta imge kitabevi’nin önü, (eskiden millet konur dost’un önünde de otururdu ama orayı kapattılar şimdi) Yüksel caddesindeki ağaçlık kısım, ilkokulun önü; yere oturmakla ilgili sorununuz yoksa Karanfil dost’un önü gibi mekanlarda oturup vakit öldürebilirsiniz, civar simitçilerden simidinizi, gezinen çaycılardan da çayınızı alıp öğrenciye yaraşır bir menü ile karnınızı doyurabilirsiniz, hem de çok iyi bir fiyata.
48.Gidilmemesi gereken yerler listesinde birinci sırayı çinçin bağları alır. Zinhar uzak durun, adamı çiziverirler… Ankaragücü’nün çapulcu taraftarı buradan çıkar, sakın, 5 kilometre ötesine bile yaklaşmayın bu semtin. Ulus gene gidilmesi sakıncalı semtlerden biri olabilir, tinercisi var, ayyaşı var, akıllı olun, çizmesinler…
49.Alışveriş merkezleriyle aranız iyiyse Söğütözü’ndeki Armada,Batıkentte Acity,Eryamanda Optimum, Akköprü’deki Ankamall (gayrıresmi adıyla büyük migros) ve Bilkent’teki adını hatırlayamadığım alışveriş merkezi (bilkent plaza’da) gezilebilecek yerlerdir, eğer yolunuz düşerse çayyolu’ndaki Arcadium’a da göz atabilirsiniz…
50.Odtü’ye girmek zordan ötedir, çok zordur, ben Odtü’lü olmadığım için başka bir arkadaşa havale ediyorum giriş taktiklerini. Ankara üniversitesi Tandoğan kampüsü’ne girmek kolaydır ama içeride bi iey yoktur, çayır çimen yeter bana derseniz buyurun. Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü ise Tandoğan’dan daha kötüdür, gezmek için değil, kütüphaneleri için, gelinir, bir de öğrenciler uğrar ara sıra… onun dışında takılmayın.
51.Ben metalciyim ağa” diyorsanız, Engürü Pasajının alt katındaki rock store, (numan abi işletir) Kök Çarşısındaki Zıd Müzik, (tolga abi işletir) hemen karşısındaki full ve karanfil pasajındaki metal news ve hayri müzik, işinize yarayacak mekanlardır; ammaa eğer yarın birgün gidip de rock store’daki van halen dvd’sinin yerinde olmadığını görürsem çizerim, param olunca ben alıcam onu!
52.Bahçelievler 7. caddeye asla gitmeyin.Tabi orda son model arabalarını altına alıp müziğin sesini sonuna kadar açan ve daracık caddeyi birkaç kez dönüp dolaşarak işgal eden gençleri görmek istemiyorsanız…
53.Gençlik Parkı Atakule ya da Harikalar Diyarı gibi mekanlara aldanmayın.
54.Sıhhiye Ulus gibi mekanlarda çantalarınıza sahip çıkmanız tavsiye edilir.
55.Kaliteli konser izlemek istiyorsanız Saklıkent’ten şaşmayın.
56.Marka giyerim pahalı mekanlara takılırım derseniz doğru Tunalı Hilmi ve Bahçelievler’e…
57.Eğer pasonuz yoksa metro veya ankaray’a binmek için kart alırken sakın öğrenci kartı istemek gibi bir hataya düşmeyin aksi takdirde uzun bir tartışmaya girersiniz..Hiç lüzumu yok.
58.Anıtkabire tandoğan metro girişinin orda yukarı doğru çıkan bayırdan gidilir.
59.Ulus’taki tren garını Ulusta aramayın fazla, Tandoğan metrosundan inin, Tandoğan kapalı çarşısı var, ordan dimdirek gidin gardasınız.
60.Karnınız acıkırsa tabldotçularda yiyin. Çok ucuza karınınızı doyurursunuz. Tavuk döner yemeyin martı etinden yapıyorlar diyenlere biraz gülün ama şunu da unutmayın her köşe başında midye satılıyorsa martı da bir yerden çıkabilir, hala araştırıyorum.
61.Aştiye gidince kafanızı kaldırıp meraklı gözlerle etrafınıza bakmayın, biri kolunuza girip bilet satmaya çalışabilir.
62.Fazla alışmayın sonra kopması zor oluyor.Zordur.kara şehirlerini sevmek hep zordur.Arkanı dönüp kaçabileceğin bir deniz yoktur.Herşeyiyle gri bir şehirdir,erken uyanır,bürokrattır,kravat takar,yaşlıdır,aksidir ama içinde hep bir çocuk barındırır ve onun içinde oynadığı Kızılaydan başlayıp Arjantin caddesine uzanan bir oyunparkı da vardır hani…
63.İnsanı yorar…aşkı bile yorar çünkü Ankarada aşık olmak bile zordur.
64.Heryerde bakan, milletvekili görmeyi beklemeyin. 26 senedir Ankaralıyım. Ben daha hiç bir siyasiye rastlamadım.
65.Bir de insanı alıştırır kendine Ankara.. Bi bakarsınız denizi olan şehirlerdesiniz ve fakat o “gri” şehri arıyorsunuz.. Bi de Ankarada büyümüşseniz o hava siner üstünüze Ankaralı oluşunuz heryerden anlaşılır.. Böyle acayip bi şehirdir ve tarafımdan yoğun bi halde sevilmektedir..

-alıntıdır-

Yorumlar