SOPA Nedir ?

'Stop ! SOPA'


Kısaca özgür internetin sonudur,internetin kontrol altına alınmasıdır. Yasa, hükümete, ticareti yapılan ürünlerden, kullanılan içeriklere, yayınlanan videolardan,blog sitelerinden bilgisayar oyunlarına kadar pek çok içeriğin bulunduğu siteyi kapatma yetkisini verecek.
SOPA, temelde fikri mülkiyet haklarını ihlal eden sitelere yaptırım getiriyor. Yasa uyarınca ABD internet sağlayıcılarının telif ya da ticari marka yasalarını ihlal ettiğinden şüphelenilen ve hatta kullanıcılarının faaliyetlerini yeterince takip etmeyen siteleri bloklamaya zorlayabilecek. Yasayla bir nevi "kara liste" oluşturulacak ve ABD'nin istediği şartlara uymayan her site bu listeye eklenebilecek.
Bu listedeki siteler google gibi arama motorlarında gösterilmeyecek. Uzmanlar bunun özgür internetin çöküşü anlamına geleceğini savunuyor. Obama yönetiminin yasayı rafa kaldırması da ihtimallerden biri. Yine de bu yasadan vazgeçilse bile eğlence sektörünün "telif hakları" için hukuki bir zemin aradığı biliniyor.

Etkilenebilecek Siteler :
•    Youtube
•    Wikipedia
•    Oyun siteleri
•    Sözlük Siteleri
•    Facebook
•    Twitter gibi binlerce sosyal site telif hakkı nedeniyle sansürle karşı karşıya.


Bu olaya kayıtsız kalmamak için :

İnternet Tutulması - Türkiye Ayağı : http://www.internettutulmasi.com/
Dünya Eylemde - Avaaz : http://www.avaaz.org/tr/


'Sansüre Hayır !'


Ülkemizdede bu tür yasakların uygulandığı internet paketlerinden (filtrelerinden) birini seçmemizin dayatılması,youtube,fizy,blogger türü sitelerin uzun süreler kapatılması gibi çağ dışı ,yasaklayıcı, bağnaz zihniyeti gördük.Onun için hep bir ağızdan İnternet Yaşamdır Sanürlenemez ,inanca saygı düşünceye özgürlük diyoruz.



Bakınız :
http://www.bilimania.com/haber/427/internet-yasamdir-sansurlenemez
http://en.wikipedia.org/wiki/Stop_Online_Piracy_Act
http://shiftdelete.net/sopa-nedir-34322.html






Yorumlar