Tarayıcı Kullanım İstatistikleri


tarayıcı kullanım istatistikleri
'Tarayıcı Savaşları'


Kulvarda 4 tarayıcı : Google Chrome,Internet Explorer,Mozilla Firefox ve Opera Browser...

Benim kişisel tercihim her zaman Mozilla Firefox olmuştur ama son 1-2 aydır 64 bit Windows 7 bilgisayarımda sürekli bir takılma,donma ve beraberinde çökme sorunları ile karşılaşıyorum.Böyle devam ederse farklı bir tarayıcı kullanacağım.

Tarayıcı kullanım istatistiklerini merak ediyor ve araştırmaya başlıyorum.Güzel istatistik servisi sunan bir site buluyorum gs.statcounter.com .Filtreleme seçenekleri güzel ülkeye göre,sürüme göre,platforma göre filtreleme ve analiz sunuyor.
Son 1 Yılın İstatistikleri

Öncelikle son 1 yılda dünya genelinde hangi tarayıcı çıkışta,hangi tarayıcı düşüşte bir bakalım.Dünya genelinde firefox hızla kan kaybederek 3.sıraya düşüyor.Google chrome ise çok iyi bir yükselişle firefox'u geçerek 2.sıraya geliyor.Internet explorer ise liderliği kaybetmesine az bir zaman kalmış gibi gözüküyor.


tarayıcı kullanım istatistikleri
'Resmi büyültmek için tıkla'


Dünya genelinde durum böyle,şimdi Türkiye'de son 1 yılın tarayıcı kullanım istatistiklerine bakalım.Firefox'un pek kullanılmadığı ülkemiz de zaten sonuncu olan bu tarayıcı iyice gerileyerek sonunculuğunu koruyor.Google chrome'un bu dağ gibi yükselişi,internet explorer'ı lider konumundan ederek,chrome birinciliği kapıyor.


tarayıcı kullanım oranları
'Resmi büyültmek için tıkla'


Sonuç

  • Genel olarak baktığımızda Google chrome dünya geneli ve ülkemiz'de en çok tercih edilen tarayıcı.Firefox kullanımı hızla düşüşte.Eğer bu takılma sorunları devam ederse ben de firefox kullanmayı bırakarak chrome'a yöneleceğim.
  • Dikkat çektimi bilmiyorum ama Opera'nın adı hiç geçmedi,bir zamanlar bu kulvarda güçlü olan opera,günümüzde pek kullanılmıyor.Ama diğer taraftan en iyi mobil tarayıcılardan birisi kullanımı yaygın olan opera mini dir.
  • Diğer bir husus ise forum ve diğer mecralarda internet explorer sürekli kötülenmesine karşın kullanım oranı şaşırtıcı bir şekilde yüksek. . . 


Bkz : Google Chrome'un Hikayesi

Yorumlar