Pekmez Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler


pekmez ve tehlikeler



Şifa niyetine yediğimiz, hatta çocuklara bol bol tüketimini önerdiğimiz en önemli gıdalardan Pekmez kanserojen olabilir mi ? Bu önemli gıda nasıl oluyorda kanserojen bir hal alıyor ? Cevap HMF olarak kısalttığımız bir madde. Genleri bozan bir madde olduğu düşünülmekte ve Türk Gıda Kodeksi miktarda sınırlama getirmiş durumda.

Pekmez peki böyle zararlı bir hale nasıl geliyor ? Geleneksel yöntemler ile ninelerimiz yaptığı bilinçsiz bir şekilde pişirilen pekmezler, yüksek sıcaklıklarda sağlığımızı riske atan bileşenlerin oluşmasını sağlıyor.

Köylerden aldığımız doğal! pekmez adı altında satılan pekmezlerde bildiğiniz gibi herhangi bir denetim yok. Hızlı bir şekilde pekmez elde edebilmek için yüksek sıcaklıklara maruz kalan pekmezin HMF seviyesi yükseliyor. Önerilen yöntem , pekmezin düşük ısıda uzun süre pişirilmesidir. Endüstriyel çözümlere baktığımızda ise vakum sistem denilen yöntemler öne çıkıyor.

Pekmezi saklamak için önerilen yöntem , "ağzı açılan pekmezin bozulma riski olduğundan dolayı serin ve güneş görmeyen bir yerde tutulmasıdır. bunun için en iyi yöntemlerden birisi buzdolabıdır"





Pekmez Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler



  • Pekmez üretimi sırasında yüksek ısılardan kaçınılması gerekiyor. Düşük ısıda pişmiş pekmez çok sağlıklı. Yüksek ısıda pişen ise kansorojen. Pekmez alırken yerin doğru tekniklerle pekmez üretmesi çok önemli , lütfen dikkat !
  • Pekmez pişirilirken maksimum 60-70 derece ısı ortalaması gerekiyor.
  • Pekmezin kapağını açtıktan sonra buzdolabında tutmak gerek. Eğer buzdolabında donar ise benmari usulü yaklaşık 70 derecede eski haline getirilebilir.
  • Pekmez gibi şekerli ve karbonhidratlı yiyeceklerden yapılan pasta ve keklerde yine yüksek ısıya maruz kalacağı için bu yöntemleri iyi araştırıp sorgulamakta fayda var.
  • Organik ürünler adı altında köyden alınan her şeyin sağlıklı olmadığı bilincinde olmakta fayda var.
  • Pekmez almadan önce en azında tadına bakıp test etmeli. Aşırı yanmış bir tad alınıyorsa üründeki HMF oranı büyük bir olasılıkla yüksek. Şüphelendiğiniz durumlarda ALO 174 Gıda Hattı'nı arayabilirsiniz.
  • Son olarak pek bilinmeyen fakat pekmez yapımında şırayı durultmak için kullanılan Pekmez Toprağı hakkında uyarmak istiyorum. Havara,Havera ve Marın olarak geçen bu toprak işleri kolaylaştırdığı için tercih edilir fakat zararları ve faydaları hakkında kesin bir sonuç elimizde yok. Eğer yeterli bilgiye ulaşabilirsem bir sonraki blog yazısının ana konusu bu olacak.


*Sosyal ağlarda yeni keşifler ve nitelikli paylaşımlar için takip etmeyi unutmayınız



Yorumlar