Unesco Gastronomi Şehirleri Listesi


Gastronomi ŞehirleriYaratıcı Şehirler Ağı programını UNESCO 2004 yılında başlatmıştır. Bu projede hedeflenen kültürel endüstrilerin yaratıcı, ekonomik, sosyal potansiyelini geliştirmeyi amaçlamakta ve kültürel zenginlikleri paylaşmak olduğudur.

Yazımın amacı Yaratıcı Şehirler Ağı programının bir alt kategorisi olan Gastronomy alanında olacak. Şuan toplam 18 şehir bu programa layık görülerek dahil olduğunu belirteyim. Ülkemizden ise ne mutlu ki Gaziantep yakın zamanda listeye dahil olmuştur.Aynı zamanda Gaziantep , baklava, beyran ve antep fıstığı ürünleri Coğrafi İşaret Tescillidir. Genel bazı bilgileri bilmemiz açısından yazıya ekliyorum. Daha sonra şehirleri paylaşacağım.


Unesco Nedir


Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (Unesco) olarak türkçeye çevirdiğimiz Birleşmiş Milletler tarafından özel olarak kurulmuş bir kurumdur. Amacı barışı korumak , dünya zenginliklerini koruma odaklı çalışmalar ve milletler arası anlaşma ve iletişimi sağlayarak, dünya insanlarını birbirine yaklaştırmak.

Unesco Gastronomi Şehir Kriterleri


Bu listeye girmek öyle kolay olmadığını söyleyeyim.Gerçekten geleneksel şekilde mutfağa sahip şehirlere veriliyor. Araştırdım ve kriterleri Unesco Türkiye sayfasında buldum. Bazı maddeleri paylaşayım. (kaynak)


  • Kent merkezi ve/veya bölgenin karakteristiği olan iyi gelişmiş gastronomi
  • Çok sayıda geleneksel restoran ve/veya şefi bünyesinde barındırması.
  • Geleneksel mutfakta kullanılan malzemeler
  • Gastronomi festivaller, ödüller, yarışmalar ve diğer geniş kapsamlı tanınırlık faaliyetleri
  • Doğaya saygı !


Dünya Geneli Gastronomi Şehirleri


gastronomi şehirleri
  1. Gaziantep (Türkiye)
  2. Hatay (Türkiye)
  3. Parma (İtalya)
  4. Popayán (Kolombiya)
  5. Chengdu (Çin)
  6. Phuket (Tayland)
  7. Rasht (İran)
  8. Bergen (Norveç)
  9. Belem (Portekiz)
  10. Ensenada (Meksika)
  11. Tucson (Arizona)
  12. Denia (İspanya)
  13. Burgos (İspanya)
  14. Östersund (İsveç)
  15. Jeonju (Güney Kore)
  16. Zahle (Lübnan)
  17. Florianopolis (Brezilya)
  18. Shunde (Çin)
  19. Tsuruoka (Japonya)

Ekleme (06.11.2017) : Güzel bir haber olarak Hatay şehrimizinde Unesco Yaratıcı Şehirler Ağı Gastronomi dalında listeye girdiğini söylemeliyim. Resmi duyuru için Tıklayın

Yorumlar