Döküm Demir Tava


dökme demir tava bakım


Et sevip bir türlü düzgün et pişiremeyen tipler vardır ya (ben,siz,onlar) aslında hep yanlış bildiğimiz doğrulardan ve şehir efsanelerinden kaynaklanıyor.Hani şu kasapta eti ölene kadar dövdürmeler , tuzu önceden atmama efsaneleri veya türlü türlü saçmalıklar.

Aslında yakın zamanda bildiğim kadarı ile et pişirme tekniklerini yazacağım fakat bu yazımızın konusu döküm demir tava önerisi ve bakımı olacak.

Öncelikle hala bir dökme tava almadıysanız benim önerim fiyat performans ürünü olan lava marka döküm demir tava olacak. İkinci önerim ise hecha markalı kalitenin ve fiyatın bir üst segment olduğu tava olacak.Eğer lava marka almayı düşünüyorsanız en ucuz metro gross market'de bulabilirsiniz.Ben oradan 40 tl gibi bir ücrete satın aldım.Hecha sanırım 150 tl civarı.


Döküm Demir Tava Kullanım ve Bakım


  • Tavayı aldıktan sonra ilk kullanımda suyun altında süngerin arka kısmıyla iyice yıkayıp ocakta altı açık kurumaya bırakıyoruz.
  • Döküm demir tavaların ısıtılma süresi 10-15 dakika arasıdır.Bu süreden önce bir pişirme işlemi yaparsanız tam anlamıyla özelliğini kullanamamış olursunuz.
  • Tüm yıkama ve temizleme işlemlerinde ocağa koymadan kurutursanız belli bir zaman sonra pas tutabilir onun için her yıkamadan sonra ocakta orta ateşte 5 dk kurumaya bırakın.
  • Tavayı kullandıktan sonra eğer çok yağ ve artık lekesi yok ise bulaşık deterjanı veya sabun kullanmayın.İçine az su koyarak ocakta kaynatın ve kaynarken bir fırça yardımıyla artıkları temizleyin.
  • Tavayı kullandıktan sonra artık lekeleri çok ise az deterjan ile hızlı bir yıkamadan sonra kurutabilirsiniz sıkıntı yaratmaz.
  • Döküm demir tava belli bir süre sonra renk atmaları ve belli belirsiz pas gibi gözenekler oluşabilir.Bunlar gayet normal olup 4-5 aya bir seasoning işlemi yapmalısınız.
  • Seasoning nedir derseniz ; döküm demir tavayı sert bir fırçayla iyice ovalayıp temizledikten sonra tavayı ısıya dayanıklı bir yağ ile içini yağlıyoruz.Önceden 150-200 derece ısıtılmış fırına iç tarafı aşağıya bakacak şekilde yerleştiriyor ve 1 saat pişiriyoruz.Böylece bir nevi emaye kaplama yaparak sağlıklı ve lekelerden kurtulmuş bir şekilde kullanıma devam ediyoruz.

Ben tavayı üstteki yazdığım maddeler ışığında kullanıyor ve bir sıkıntı yaşamıyorum.Önerilerim bu yöndedir.Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Sağlıcakla


Yorumlar